Vízové sankce by poškodily turistiku, varují Rusové

Ruští turisté

Ruští turisté Zdroj: Kolaz E15

Rozhodnou-li se evropské země kvůli ukrajinské krizi uvalit na Rusko vízové sankce, budou se muset vypořádat s nemalými ztrátami v cestovním ruchu. V mnohých z nich ruští turisté převažují jak z hlediska návštěvnosti, tak finančním přínosem, připomíná všem Ruský svaz turistického průmyslu (RST).

Možnost zastavení vydávání víz Rusům zmínil například španělský ministr zahraničí José Manuel García-Margallo. „Nyní je období, kdy cestovní kanceláře prodávají balíčky na klíčovou sezonu a ruští operátoři propagují evropské destinace a mají nastavené reklamní kampaně. Takováto prohlášení jsou nepromyšlená, Rusové pro evropskou turistiku představují značný trh,“ uvedla mluvčí RST Irina Tjurinová.

Organizace připomíná, že unijní státy jen loni navštívilo skoro 19 milionů Rusů, 7,7 milionu z nich do Evropy vyjelo za turismem. Podle údajů ruského statistického úřadu ve Španělsku odpočívalo přes milion Rusů. V Maďarsku a Rakousku patří ruští turisté do první trojky, co se počtu návštěvnosti týká. Rovněž patří ke skupině, která v tamních hotelích pobyla nejdéle. V Řecku v roce 2013 počet ruských turistů přesáhl milion a vykázal roční nárůst o 70 procent, čímž výrazně pomohl churavějící místní ekonomice.

Ruští dovolenkáři navíc patří k těm, co na svých dovolených utrácejí nejvíce. Podle údajů ministerstva turistiky Španělska nechávali občané Ruské federace v zemi o 47 procent více než turisté z jiných zemí. Průměrně Rus ve Španělsku utratí 159 eur za den. Nárůst počtu turistů z této země v roce 2012 přinesl španělské ekonomice příjmy ve výši 1,8 miliardy eur.

Podle objemu výdajů za pobyt Rusové převládají i v Itálii, loni tam utratili 1,2 miliardy eur. Nejštědřejší jsou i na Slovensku, kde denně průměrně utratí 250 eur, zatímco u hostů z Německa, Japonska a Itálie se jedná o 120 eur.

Do Česka v minulém roce přijelo celkem 7,3 milionu turistů. Nejvíce zahraničních hostů sice pocházelo z Německa, dalšími nejpočetnějšími skupinami ale byli Rusové a Slováci. Z Ruské federace do ČR loni přijelo celkem 759 tisíc s meziročním nárůstem o 9,4 procenta. „Pokud trend bude pokračovat, již v roce 2016 budou ruští turisté první v počtu přenocování v ubytovacích zařízeních v Česku,“ řekl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek z Mag Consulting.

Rusové jsou přitom i v Česku známí zálibou ve štědrém utrácení. Podle Czech Tourism utratí každý ruský turista 3700 korun za každý den pobytu, což je v průměru dvojnásobek toho, co turisté z jiných zemí.

Autorka je spolupracovnicí redakce