Vláda by mohla od prosince zavést některé kompenzace pro podnikatele

živnostník

živnostník Zdroj: Tomas Kubelka/E15

žádosti o pomoc od státu
2
Fotogalerie

Spolu s chystaným zrušením uznávání antigenních testů by končící kabinet Andreje Babiše mohl zavést kompenzační bonusy pro živnostníky nebo úhrady nepokrytých nákladů, řekl v pořadu ČT Otázky šéf rezortů průmyslu a dopravy Karel Havlíček (ANO).

Programy jsou připravené, ale musí se na nich shodnout profesní svazy a budoucí vláda, dodal Havlíček. Kompenzace by se podle něj mohly pohybovat řádově kolem jedné miliardy korun měsíčně.

Ministr doplnil, že vláda o kompenzacích nebude rozhodovat v pondělí, protože se musí domluvit s profesními svazy na parametrech vstupu do programů. Konec uznávání antigenních testů může ovlivnit například návštěvnost restaurací nebo kulturních akcí. Místopředseda ODS Martin Kupka míní, že na místě s podnikateli jednat.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Petr Fiala (ODS, lídr koalice Spolu) • Videohub

Podle ministra jsou ve hře některé kompenzační bonusy pro živnostníky nebo úhrada nepokrytých nákladů. Havlíček připomněl, že stát dosud vynaložil na podporu firem a podnikatelů v souvislosti s opatřeními proti covid-19 okolo 340 miliard korun.

Vláda má v pondělí schválit ukončení uznávání antigenních testů a samotestů a od prosince by se měly uznávat jen spolehlivější PCR testy. Na opatření se o víkendu shodl s AntiCovid týmem budoucí vládní koalice. Podle Havlíčka jde o zásadní krok, který má motivovat neočkované k očkování. Havlíček i Kupka zároveň pro současnou situaci odmítli plošné testování ve firmách nebo lockdown pro neočkované, který zavedlo Rakousko.