Piráti budou hlasovat o vstupu do vlády. Atmosféra je napjatá, výsledek nejistý

Předseda Pirátů Ivan Bartoš musí přesvědčit spolupracovníky o správnosti vládního spolupráce.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš musí přesvědčit spolupracovníky o správnosti vládního spolupráce. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Předseda Pirátů Ivan Bartoš musí přesvědčit spolupracovníky o správnosti vládního spolupráce.
Předseda Pirátů Ivan Bartoš musí přesvědčit spolupracovníky o správnosti vládního spolupráce.
3
Fotogalerie

Čtyři poslanci, tři ministři, místopředsedkyně sněmovny. Členská základna Pirátů začne v pátek hlasovat o tom, zda do takové vládní spolupráce s ODS, STAN, KDU-ČSL a TOP 09 půjdou. Technicky jejich čtyři poslance zbývající čtyři partneři se 104 hlasy k ničemu nepotřebují, z opozice ale půjde plnit stranický program ještě hůř. Rozpolcení Piráti mají čas do pondělí rozhodnout, jakou cestou se vydají. Výsledek si netroufá odhadovat žádný z oslovených členů strany.

„Atmosféra je celou dobu napjatá. Je to důležité rozhodnutí, které řádně diskutujeme a zvažujeme,“ říká místopředseda strany Vojtěch Pikal. Oba tábory jsou podle něj vyrovnané. Sám nechce o vlastních preferencích, podobně jako mnozí další, příliš hovořit, aby ještě více nerozjitřil vnitrostranické debaty. „Domnívám se, že je to věc, kterou jsme slíbili v rámci naší volební kampaně, koaliční smlouvy a našeho programu. To by měla být výchozí pozice,“ řekl k úvahám o vstupu do vlády. Podle Pikala je důležité vyhodnotit, zda nabízené posty umožní Pirátům prosazovat jejich program.

Pirátské straně by měl v kabinetu připadnout stejný počet křesel jako koaličním Starostům a nezávislým, kteří mají pětkrát více poslanců. Na ministerstvo pro místní rozvoj a digitalizace by měl usednout pirátský lídr Ivan Bartoš, pozici ministra pro legislativu by měl obsadit poslanec Jakub Michálek a šéfem diplomacie se má podle spekulací stát Jan Lipavský. Oficiální vládní sestavu budoucí premiér Petr Fiala (ODS) ještě nepředstavil, do složení kabinetu může ještě výrazně promluvit prezident Miloš Zeman.

Medailonek Ivana Bartoše (Piráti, lídr koalice Pir+STAN)

Video placeholde
• Videohub

Velké části členů vadí, že s pouhými čtyřmi poslanci, kteří nejsou potřeba pro získání důvěry sněmovny, si ostatní koaliční partneři mohou s Piráty dělat, co chtějí. Velké mrzení vyvolala i středeční volba místopředsedů sněmovny, kdy pirátská poslankyně Olga Richterová jako jediná kandidátka budoucích vládních koaličních partnerů neprošla hned v prvním kole volby. V tajném hlasování ji nevolili někteří poslanci stran, se kterými mají Piráti spolupracovat. Byť ve druhém kole uspěla, pachuť zůstala.

„Já jsem mírně pro vstup do vlády,“ říká bratr Richterové a někdejší významný představitel strany Mikuláš Ferjenčík, který po volebním neúspěchu rezignoval na všechny funkce ve straně. S odkazem na poslední události ve sněmovně vysvětluje: „Ta naše pozice by nebyla úplně komfortní.“

Exposlanec Martin Jiránek je smířlivější a patří mezi zastánce vládní spolupráce. „Ano, naše pozice bude horší než pozice ODS nebo STAN ve vládě. Ale je to i o tom, jakou pozici si vyjednáme, jak budeme pracovat, co ukážeme voličům,“ řekl. „Pokud ta vláda nebude bláznivá, nebude politikařit a uvědomí si, že jsme v možná nejhorší situaci od revoluce kvůli covidu, energetické krizi, inflaci a velké díře v rozpočtu, tak může něco předvést. A my bychom u toho měli být a pomoci lidem překonat tuto krizi,“ dodal.

Piráti při svých diskuzích zvažují různé úhly pohledu včetně mediální pozornosti, které by se jim dostalo pravděpodobně více, pokud by měli ministry. Odchod Pirátů do opozice a setrvání STAN ve vládě by podle některých také mohlo mít negativní dopad na veřejné mínění. Odpůrci vládní spolupráce by raději viděli poslance věnující se trpělivé opoziční práci, kladení většího důrazu na pirátské priority, než je dojednané v koaliční smlouvě, vedení strany by mělo podle nich více reflektovat volební neúspěch. Velké části členů vadí taky potenciální kumulace funkcí Bartoše a Michálka, kteří by navzdory pirátským stanovám byli zároveň ministry a poslanci.

Varianta, že by oba zůstali poslanci a strana by nominovala do vládních pozic někoho jiného, ale považuje Jiránek za špatný přístup. „Máme mít ve vládě co nejlepší lidí, aby odvedli pro občany tu nejlepší práci. Já si opravdu myslím, že Ivan Bartoš by v té vládě měl sedět,“ uvedl. Varianta, že by se oba vzdali svých poslaneckých mandátů, zase naráží na fakt, že jejich náhradníky by podle volebních výsledků byli Starostové. Ti by se museli získaného mandátu obratem vzdát, aby připadl dalšímu Pirátovi na pásce. A ne každý člen Pirátské strany se na to chce spoléhat.