Vlastník Prazdroje ovládne polovinu australského pivního trhu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: SABMiller

Pivovarnická společnost SABMiller nakonec přesvědčila australskou Foster’s Group, aby přijala zvýšenou nabídku převzetí za 9,9 miliardy australských dolarů (185 miliard korun).

SABMiller, původem jihoafrická společnost je nyní kotovaná na londýnské burze, která v Česku vlastní Plzeňský Prazdroj, zaplatí za akcii melbournské Foster’s Group 5,10 australského dolaru. Uvedl to SABMiller v tiskovém prohlášení.

Původní nabídka zněla na 4,90 australské dolaru mínus dividenda. Nákup australských pivovarů se stane největším, jaký kdy SABMiller uskutečnil, a získá tím polovinu australského pivního trhu. Původní nabídka byla managementem Foster’s odmítnuta s odůvodněním, že podhodnocuje jednu z nejziskovějších pivovarnických skupin světa. „Obchod má jasný finanční a strategický smysl pro SAB,“ uvedl analytik londýnské Barclays Capital Simon Hales. „Zpráva je to vcelku pozitivní, ačkoliv konečná cena je poněkud vyšší, než jakou bychom si přáli,“ dodal Hales.

„Foster’s se stane důležitou součástí naší skupiny, předpokládáme, že navážeme na iniciativy zahájené současným managementem skupiny Foster’s a budeme nadále zvyšovat její produktivitu a hodnotu pro naše akcionáře,“ uvedl generální ředitel SABMiller Graham Mackay v tiskovém prohlášení. Firma dodala, že transakce je součástí její strategie globálního oživení aktivit, které obohatí její operace na rozvojových trzích Afriky, Latinské Ameriky a východní Evropy.