Vlastník skiareálů TMR nevyplatí žádné dividendy, rozhodli akcionáři

Středisko Jasná v Nízkých Tatrách

Středisko Jasná v Nízkých Tatrách Zdroj: TMR

Slovenský provozovatel lyžařských středisek Tatry mountain resorts (TMR), s jehož akciemi se obchoduje také na pražské burze, nevyplatí z loňského 150milionového zisku žádné dividendy. Rozhodla o tom valná hromada společnosti.

TMR vlastní lyžařská střediska a hotely ve Vysokých a Nízkých Tatrách, dále největší slovenský akvapark Tatralandia a je také spolumajitelem firmy Melida, která provozuje český skiareál ve Špindlerově Mlýně. Letos TMR ovládla lyžařské středisko Szczyrkowski ośrodek narciarski v polském Szczyrku.

Společnost v posledním finančním roce, který skončil v závěru loňského října, snížila čistý zisk o desetinu na 5,7 milionu eur (156 milionů korun). Valná hromada rozhodla, že deset procent z této částky bude přiděleno do rezervního fondu a zbytek zůstane na účtech firmy.

Novým členem dozorčí rady TMR byl zvolen projektový manažer finanční skupiny J&T Adam Tomis a potvrzen dosavadní předseda dozorčí rady Igor Rattaj.

Vývoj akcií TMR na pražské burze:akcie TMRakcie TMR | Akcie.cz

Loni si akcionáři ze zisku TMR rozdělili 7,1 milionu eur, na každou akcii tak připadla dividenda 1,06 eura. Firma si také snížila základní jmění na 46,95 milionu eur z předchozích 221,34 milionu. Jmenovitá hodnota každé z 6,7 milionu akcií TMR tak klesla na sedm eur. Peníze ze snížení základního kapitálu se TMR rozhodla vyplatit akcionářům a za tímto účelem emitovala dluhopisy.

TMR očekává, že za celý svůj aktuální finanční rok zvýší provozní výnosy o 5,9 procenta na 57,6 milionu eur. Provozní zisk by měl stoupnout o zhruba tři procenta na 19,1 milionu eur.

Vladimír Staruch: Nálepku českého Aspenu lze vnímat i pozitivně