Vodafone prohloubil ztrátu na 161 miliard kvůli Indii a některým evropským trhům

Sídlo Vodafonu

Sídlo Vodafonu Zdroj: Profimedia.cz

Pražská centrála Vodafone
Vodafone
Vodafone (ilustrační foto)
4
Fotogalerie

Britský mobilní operátor Vodafone v loňském fiskálním roce prohloubil ztrátu na 6,1 miliardy eur (161,3 miliardy korun) z 5,4 miliardy eur o rok dříve. Důvodem byly odpisy indických aktivit a slabší výkon na některých evropských trzích jako Británie. 

V letošním fiskálním roce Vodafone podle svého prohlášení očekává růst zisku díky stabilizaci příjmů od smluvních zákazníků a nižším výdajům. Vodafone je druhým největším mobilním operátorem na světě a působí i v České republice.

Firma musela loni zaúčtovat odpisy v souvislosti s propadem hodnoty indických aktivit 3,7 miliardy eur. Letos v březnu Vodafone oznámil, že se dohodl na spojení svých indických aktivit s indickou firmou Idea Cellular. Vznikne tak největší telekomunikační operátor v Indii.

Příjmy za rok do konce března 2017 klesly o 4,4 procenta na 47,6 miliardy eur, částečně kvůli vývoji směnných kurzů. Organické příjmy, tedy bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů, ze služeb naopak stouply o 1,9 procenta.

V letošním fiskálním roce společnost očekává růst očištěného hrubého provozního zisku bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů o čtyři až osm procent. Loni tento zisk stoupl o 5,8 procenta na 14,1 miliardy eur.

V České republice je Vodafone nejmladším mobilním operátorem. Loni firma zvýšila v Česku počet zákazníků o 164 tisíc na 3,59 milionu.