Vodafone údajně jedná s konkurencí o možnostech sdílení LTE

Vodafone (ilustrační foto)

Vodafone (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-ND 2.0: Marcos Morales via Flickr

Mobilní operátor Vodafone vede jednání s konkurenčními firmami T-Mobile a Telefónica o možnostech sdílení infrastruktury pro rychlou síť LTE. Uzavření konkrétní dohody je ale daleko. ČTK se odvolává na informace od několika zdrojů, operátoři nechtějí jednání komentovat. Síť budují společně od jara Telefónica a T-Mobile, Vodafone to označil za diskriminaci a omezení konkurence.

Rozhovory mezi operátory jsou podle informací ČTK v obecné rovině. „Vodafone se neúčastní obchodních jednání o třícestném sdílení mobilních sítí. Z dostupných informací naopak vyplývá, že Telefonica a T-Mobile pokračují ve výstavbě svých sdílených sítí 2G, 3G a 4G pouze ve dvou,“ řekla ČTK mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová.

Podle dostupných informací by případné zapojení Vodafonu do projektu sdílení infrastruktury zřejmě nebylo tak rozsáhlé, jako spolupráce jeho dvou konkurentů. Telefónica a T-Mobile uzavřely dohodu o sdílení vysílačů pro LTE začátkem května. Již loni se dohodly na sdílení sítí GSM a 3G. Telefónica přitom loni v létě jednala o sdílení právě s Vodafonem, nakonec ale dohoda padla, stejně jako předchozí jednání s T-Mobilem.

Snížení nákladů

Sdílení infrastruktury má operátorům přinést snížení nákladů. Náklady na sítě LTE by se včetně plateb za licence mohly vyšplhat na 30 až 40 miliard korun. Sdílení podporuje i Český telekomunikační úřad, protože v úspoře nákladů vidí benefity pro zákazníky. Vodafone si v květnu na dohodu konkurentů stěžoval u antimonopolního úřadu. Pokud úřad nezačne sdílení prověřovat do konce týdne, hrozí Vodafone stížností k Evropské komisi.

Sdílení sítí čtvrté generace mezi O2 a T-Mobilem se týká celého území ČR mimo Prahy a Brna. O2 bude zodpovědné za správu a provoz ve východní části území a T-Mobile na západě. Do konce roku chtějí všichni tři operátoři pokrývat rychlým internetem přes 90 procent populace.