Vodárny Jičín stomilionové penále po Geosanu vymáhat nebudou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka

Vodohospodářská a obchodní společnost (VOS) Jičín nebude žalobou u soudu vymáhat po stavební firmě Geosan uhrazení mnohasetmilionového penále za to, že údajně nezajistila zkušební provoz při výstavbě kanalizací a čistíren Čistá Cidlina. Rozhodlo o tom představenstvo vodáren.

Zdůvodnilo to nejistým výsledkem sporu a vysokými náklady na vedení sporu přesahujícími pět milionů korun. Informoval o tom ředitel vodáren Richard Smutný.

Čistá Cidlina se stavěla v letech 2008 až 2009 a přišla na 650 milionů korun. Penále údajně vyplývalo z asi ročního zpoždění zkušební doby. Firma Geosan v minulosti tvrdila, že při stavbě postupovala podle schváleného harmonogramu postupu výstavby a dílo předala v termínu podle smlouvy.

Představenstvo vodáren se možným nárokem na smluvní pokutu od Geosanu zabývalo od loňského jara, ve věci si nechalo udělat právní rozbory. „Podle nich velmi pravděpodobně došlo k řádnému splnění díla, když zhotovitel provedl ve smlouvě o dílo dohodnuté zkoušky. Existence prodlení zhotovitele s provedením díla se tak jeví jako mimořádně pochybná, podobně jako související nárok na smluvní pokutu,“ uvedlo představenstvo.

Úspěšné uplatnění smluvní pokuty by tak bylo podle vodáren velmi problematické, pouze s omezenou teoretickou nadějí na úspěch. „Za tohoto stavu se představenstvo rozhodlo neriskovat velmi nákladný soudní spor, když jen soudní poplatky za dvoustupňové soudní řízení by překročily pět milionů korun,“ uvedly vodárny.

Opožděná kolaudace

Dříve se ve vodárnách v souvislosti s vymáháním penále od Geosanu hovořilo také o údajně rok a půl opožděné kolaudaci díla. V tom případě by penále šlo do miliardových hodnot. Podle právních rozborů smluv však kolaudace nebyla součástí díla, a vodárny od vymáhání penále kvůli kolaudaci také ustoupily.

S podobným výsledkem skončila i snaha Jičína vymáhat po bývalém představenstvu vodáren náhradu škody v desítkách milionů korun za schválení údajně nevýhodného dodatku ke smlouvě na Čistou Cidlinu. Dodatkem se termín stavby firmě Geosan prodloužil o čtyři týdny. Důvodem dodatku bylo to, že nebyly hotové některé trafostanice, které měly zajistit vodárny. Podle kritiků představenstva prý byl ale Geosan ve skluzu a prodloužení termínu bylo účelové, aby se firma vyhnula placení penále přes devět milionů korun za den zpoždění.