Výhry favoritů Fortuně nesvědčí, stlačily marže pod 20 procent

Fortuna, sázky

Fortuna, sázky Zdroj: Siebert Martin/Euro

Druhá největší sázková kancelář v Česku Fortuna se letos potýká s nízkými maržemi hrubých výher. Podle analytiků společnosti Cyrrus činily v prvním pololetí extrémně nízkých 15 procent. Ve třetím čtvrtletí sice stouply na více než 16 procent, v minulosti se však běžně pohybovaly kolem dvaceti. Důvodem bylo nejen zrušení manipulačního poplatku na Slovensku, ale hlavně nepříznivý vývoj sportovních utkání, ve kterých se v nadprůměrné míře dařilo favoritům.

Tlak na marže připouští ve výsledkové zprávě za tři čtvrtletí letošního roku i sama Fortuna. „Vždy platí, že porážky favoritů nahrávají sázkovým kancelářím, když naopak vítězí, radují se sázkaři,“ říká mluvčí Fortuny Petr Šrain. Nelze přitom říct, že za podobný vývoj může jeden typ sportu nebo země.

„Ale dá se říci, že určujícím faktorem je fotbal a výsledky týmů jako jsou Barcelona, Real, Juventus, Manchester Citi a Manchester United, Chelsea, Liverpool, Bayern, Dortmund, Sparta či Plzeň. Pokud o víkendu všechny tyto týmy vyhrají, je pro bookmakery dost dobře nemožné udržet pozitivní bilanci,“ míní.

Tlak na marže ze strany sportovních výsledků navíc podle Šraina sílí ve druhém čtvrtletí, kdy končí ligy a favorité většinou úspěšně honí body na poslední chvíli. Zároveň se také vyplácejí sázkařům výhry z dlouhodobých sázek na celkové umístění.

Graf 9. 11. 2015.Graf 9. 11. 2015. | vagaday@mf.cz

„Naopak ve třetím čtvrtletí se soutěže rozjíždějí. Forma týmů, které se na kraj sezóny sehrávají po často prodělané obměně, je pro sázkaře méně čitelná, je těžší výsledky správně predikovat,“ dodal. Opačně ale loni zafungovalo například hokejové mistrovství světa v běloruském Minsku, které podle něj vysloveně hrála bookmakerům do karet. „Nestandardních výsledků bylo mimořádné množství - výhra Francie nad Kanadou mluví za vše,“ podotkl mluvčí.

Jednička na tuzemském trhu Tipsport ale nemá pocit, že by byl letošní rok co se týče marží nějak výjimečný a výsledky vybočovaly z dlouhodobého statistického průměru. „Kdyby to tak bylo, musela by se pozměnit kurzová politika sázkových kanceláří, což se neděje,“ uvedl mluvčí Tipsportu Lubomír Ježek.

Z toho důvodu se letos podle něj nijak zásadně nemění procenta výhernosti. „Mimochodem hodnotu ve výši 15 procent bych nepovažoval na trhu kurzových sázek obecně za extrémně nízkou, ovšem záleží na tom, o jakém typu sázek bychom hovořili,“ dodal.