Výrobce kytar Gibson zaplatí pokutu za dovoz vzácného dřeva

Kytara Gibson

Kytara Gibson Zdroj: Profimedia.cz

Světoznámý výrobce hudebních nástrojů Gibson Guitar se dohodl s americkou vládou, že zaplatí pokutu ve výši 300 tisíc dolarů (přes šest milionů korun) za to, že v rozporu se zákonem nakoupil vzácné ebenové dřevo na Madagaskaru.

Dohoda končí vyšetřování, které se táhlo od roku 2009, kdy na firmu z Nashvillu padlo podezření, že i přes zákaz dováží vzácné druhy dřeva z Madagaskaru a Indie. „Společnost Gibson uznala, že nijak nereagovala na informace, že nákupem ebenu z Madagaskaru mohla porušit zákony proti nadměrné těžbě a na ochranu vzácných druhů dřeva,“ uvedl zástupce amerického ministerstva spravedlnosti s tím, že Madagaskar je zemí obzvláště postiženou odlesňováním.

Více než sto let starý zákon, z jehož porušení americké úřady firmu Gibson obvinily, původně sloužil proti obchodu s péry ptáků, která končila jako ozdoby klobouků. Novela z roku 2008 zavedla pro americké firmy povinnost zveřejňovat podrobné informace o tom, odkud dovážejí dřevo.

Kromě pokuty Gibson také přijde o dřevo v hodnotě skoro 262 tisíc dolarů, které mu úřady zabavily během vyšetřování. Společnost musí navíc zaplatit 50 tisíc dolarů státní nadaci na ochranu ryb a divoké přírody.