Výrobce uren chystá krematorium pro domácí mazlíčky

psík, ilustrační foto

psík, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Krematorium pro uhynulé domácí mazlíčky má vyrůst v obci Sosnová u České Lípy. Vybudovat ho tam chce novoborská firma Noamy. Ta se zatím soustředí hlavně na výrobu skleněných uren, které dodává i na export. Zároveň z tuzemsku distribuuje urny a smuteční zboží dalších výrobců.

„Poptávka po kremaci zvířat v rámci České republiky postupně stoupá,“ zdůvodňuje Noamy svůj záměr. Podle ní stále víc lidí požaduje „důstojné rozloučení“ se svým mazlíčkem.

Krematorium má být součástí administrativní budovy firmy. „Pro spalovací zařízení budou vymezeny prostory v severní části budovy spolu s nezbytným zázemím pro provoz,“ plánuje společnost Noamy. Spalovací pec má být vzdálená půl kilometrů od nejbližší obytné zástavby.

Firma počítá se spalováním šesti stovek domácích mazlíčků ročně. „Osmdesát procent budou představovat psi, zbytek pak kočky, kanárci, křečci, morčata a další drobná běžně chovaná zvířata. Předpokládaná průměrná váha domácího zvířete je 15 kilogramů, to znamená spálení zhruba devíti tun živočišných tkání za rok,“ uvádí dokumentace k posouzení vlivu projektu na životní prostředí (EIA).

Noamy byla založena v roce 2010. Ale už o deset let dřív začal zakladatel a majítel firmy Dalibor Novák navrhovat první skleněné urny. Sklářské studio Noamy Art Glass se zaměřilo na umělecké sklo v oblasti svítidel, objektů dogalerií a zejména na výrobu skleněných uren, které se staly hlavním vývozním artiklem.

Loni se podnikání Noamy rozrostlo o pohřební službu pro domácí mazlíčky Noamy Pet, která nabízí veškeré služby spojené s úmrtím zvířat. Zatím spolupracuje s prvním podobným zařízením Krematoriem Zvířat v Brně.