Vývoz polských potravin i přes embargo roste

made in poland

made in poland Zdroj: profimedia

Ne tak razantně jako dosud, ale i letos zřejmě polský vývoz potravin vzroste. Navzdory ruskému embargu na potraviny z celé EU a pro Polsko nedávno ještě zpřísněnému. A přes zákaz dovozu polského vepřového, které mnohé země zavedly po zjištění výskytu afrického prasečího moru v polských chovech. „S velkou pravděpodobností bude vývoz potravin i letos rekordní,“ citoval deník Rzeczpospolita šéfa agrární divize banky BGZ Bartosze Urbaniaka.

Loni se podíl potravin na polském vývozu zvýšil na 13,1 procenta. Objem činil 20,4 miliardy eur, o 17 procent více než v roce předchozím. Pro letošek experti odhadují, že vývoz potravin stoupne o pět procent, tedy o miliardu eur.

Některým odvětvím, především ovocnářům, ale zasadilo ruské embargo tvrdou ránu. Pro producenty jablek bylo Rusko odběratelem číslo jedna. Loni jich vyvezli 1,2 milionu tun, z toho tři čtvrtiny na ruský trh. Ten se zdál nenasytný, a ovocnáři proto investovali do sadů, strojů a chladíren. Produktivita vzrostla z 30 na 50 tun jablek na hektar. Toto vzepětí ovšem financují úvěry.

Následkem embarga ceny propadly a sadaři nemají, z čeho splácet. Podle deníku Gazeta Wyborcza nyní dostanou 10 grošů za kilogram jablek, přičemž produkce spolkne osminásobek. Někteří i tak prodávají, jiní čekají na lepší časy, ačkoli i uskladnění něco stojí.

Otvírání světu
Vývoz zemědělských produktů rostl nejrychleji v prvních letech po přistoupení k EU: v roce 2004 o 30 procent, o rok později dokonce o 36 procent. Pak se tempo růstu ustálilo pod 20 procenty, ale s výjimkou krizového roku 2009 zůstávalo dvojciferné. Po deseti letech v EU je objem vývozu polských potravin 4,5krát větší než v roce 2003. Jejich dovoz za dekádu vzrostl 3,5násobně.

Polský ministr: Dopady ruského embarga musí nést solidárně celá EU