Za většinu Pražských služeb dá město nakonec skoro dvakrát více

Pražské služby

Pražské služby Zdroj: Octopus moldavicus CC BY-SA 3.0 Wikimedia-Commons

Praha za ovládnutí většiny ve společnosti Pražské služby zaplatí přibližně 750 milionů korun. Za 19,3 procenta akcií firmy přitom původně chtěla dát 400 milionů korun. Kontrakt s majitelem menšinového podílu, společností Northward Holding Limited, chce hlavní město uzavřít do konce letošního roku. Praha by nákupem akcií získala například úplnou kontrolu nad svozem odpadků.

Mluvčí pražského magistrátu Tereza Králová uvedla, že nabídku 400 milionů korun protistrana neakceptovala a její požadavky se vyšplhaly na hodnotu téměř jedné miliardy korun. Před měsícem si město přizvalo soudního znalce, který podíl ve společnosti ocenil na 750 milionů korun.

„V současné době probíhají intenzivní jednání směřující k uzavření této transakce,“ sdělila serveru E15.cz Králová. Za společnost Northward Holding Limited vystupuje Jaroslav Otenšlégr, který v minulosti spolupracoval se skupinou PPF. Majitel 19,3 procenta akcií Pražských služeb se v posledních dvou letech několikrát změnil, což vyvolávalo spekulace o skutečném vlastníkovi firem registrovaných na Kypru.

Northward Holding Limited 17,3 procenta akcií Pražských služeb koupila od skupiny Natland, která měla podíl ve firmě přes kyperskou firmu Soranus Limited.

Miliardy v odpadu

Podle dřívějších informací E15.cz chtěla společnost Northward akcie městu prodat za 803 milionů a zároveň by inkasovala opční nevratnou prémii 165 milionů korun za zápůjčku akcií. Praha by za ně nemusela platit hned, ale v průběhu čtyř let. Výhodou načrtnuté konstrukce mělo být, že by si radnice vykonávající vlastnická práva i bez zaplacení mohla nechat vyplatit nakumulované zisky z minulých let, až 440 milionů, a nemusela by se o ně dělit.

Praha získala 61 procent akcií společnosti Pražské služby v roce 1995 v rámci privatizace bezúplatným převodem státního majetku z Fondu národního majetku. V roce 2011 už činil podíl Prahy v Pražských službách 71,7 procenta.

Hlavní město do svozu odpadu investuje miliardové částky, díky ovládnutí společnosti Pražské služby by nemuselo tendry vypisovat. Hlavní město se do svozu odpadu snažilo vnést konkurenčního ducha, kvůli tomu opakovaně vypsalo na svoz odpadu výběrové řízení. Naposledy v létě.

Nakonec Praha prodloužila na deset měsíců smlouvu společnosti Pražské služby. Společnost zajistí služby do doby, než bude v chystaném otevřeném výběrovém řízení vybrán nový dodavatel. Vítěz by pak měl svážet odpad po dobu čtyř let.