Zachránce Karstadtu Nicolas Berggruen chce koupit Schlecker

Schlecker

Schlecker Zdroj: profimedia.cz

Už to vypadalo, že o německý drogistický řetězec Schlecker neprojeví po stažení investiční Skupiny Penta nikdo zájem. Nyní ale přišel obrat – o zadlužený podnik se uchází miliardář Nicolas Berggruen, klade si ale řadu podmínek, napsal německý Manager Magazin.

Německo-americký investor, jehož firma Berggruen Holdings před časem zachránila před krachem obchodní řetězec Karstadt, chce získat zbývající části Schleckeru. Insolvenční správce Arndt Geiwitz se k informaci nechtěl vyjádřit. Pokud se ale potvrdí, znamená to pro něj záchranu na poslední chvíli. Minulý měsíc totiž sliboval, že pro Schlecker najde kupce do Letnic, které letos připadají na tento víkend.

Vše ale nebude tak jednoduché. Berggruen svůj vstup do firmy podmiňuje například tím, že se největší věřitel Schleckeru, pojišťovna Euler Hermes, vzdá většiny svých pohledávek. Investor chce za inventář Schleckeru, který nyní pojišťovně náleží a má hodnou přibližně 300 milionů eur, zaplatit pouze třetinu této částky. Navrch by získal nemovitý majetek řetězce.

Podle Manager Magazinu není jasné, zda Euler Hermes takové podmínky přijme, nebo bude jako dosud trvat na rozbití skupiny Schlecker. To už částečně začalo, značku Ihr Platz s nevětší pravděpodobností koupí mnichovská firma Dubag specializující se na ozdravování zadlužených podniků. Na demontáži Schleckeru se podílí i česká společnost p.k.Solvent, která koupila tuzemské pobočky drogistické sítě.

O dalším osudu Schleckeru bude dnes jednat věřitelský výbor. Během schůzky může padnout rozhodnutí jak pro Berggruenovu nabídku, tak pro likvidaci firmy. Výbor ale nemusí o Schleckeru rozhodnout ještě dnes.

Berggruen už před pádem jeden velký německý obchodní řetězec zachránil. Před dvěma lety koupil ikonu západoněmeckého konzumu, síť Karstadt se 120 pobočkami, mezi něž patří i proslulý berlínský obchodní dům KaDeWe.