Zákaz stáčení tachometrů se prý na Slovensku zatím neprojevil

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reprofoto

Zákaz prodeje automobilů s upraveným stavem tachometru, který na Slovensku platí od března pro autobazary a další podnikatele, se na tamním trhu zatím výrazně neprojevil. Novinářům to řekl provozní ředitel skupiny AAA Auto Petr Vaněček. Podnik je největším prodejcem ojetých vozů ve střední a východní Evropě.

„Zákon na trh ještě moc nedopadl. Zatím vidíme, že obchodníci nabízejí stejná vozidla, která se objevují v inzerci. K nějakému zlepšení (situace) určitě dojde,“ řekl Vaněček. Dodal, že podle odhadů je v zemi pod Tatrami milion až 1,2 milionu vozidel se stočenými kilometry.

Podnikatelům za nabídku vozidel s upraveným tachometrem, a to bez ohledu na to, kdo s ním manipuloval, hrozí na Slovensku vysoké pokuty a v případě opakovaného provinění až odebrání povolení k podnikání. Pro občany zmiňovaný zákaz neplatí, což podle AAA Auto způsobí přesun prodeje vozidel se stočenými kilometry mezi obyvatele.

„Zákon hodnotíme pozitivně. Cíl je správný, a to odstranění nekalostí, kdy dochází k obohacení prodávajícího na úkor kupujícího,“ uvedl Vaněček, podle kterého by skupina AAA Auto uvítala změnu zákona tak, aby komplexně upravoval trh s ojetinami, které mají upraveno počítadlo ujeté vzdálenosti.

AAA pokračují v expanzi

Skupina uvedla, že na Slovensku nemusela měnit pravidla pro obchod s ojetinami, protože odhalování vozidel se stočenými kilometry se věnovala už v minulosti. „Doplnili jsme databáze, které používáme při výkupu vozidel. V současnosti je vozidlo lustrováno až ve 30 databázích, a to nejen na Slovensku,“ řekl Vaněček.

AAA Auto letos plánuje otevřít na Slovensku další pobočku, v současnosti má pobočky ve 13 slovenských městech, které loni prodaly 16 900 vozidel. Skupina, kterou vlastní britsko-polský investiční fond Abris Capital Partners, vedle Slovenska a České republiky podniká i v Maďarsku a Polsku. V těchto zemích bude mít po dokončení již dříve ohlášené expanze dohromady 45 poboček.