Zdravá výživa za 33 miliard. Američtí investoři kupují síť Fresh Market

Investiční skupina Apollo Global Management se dohodla na koupi amerického řetězce obchodů s potravinami Fresh Market za zhruba 1,36 miliardy dolarů (33,1 miliardy korun). Fresh Market se zaměřuje na výrobky zdravé výživy. Akcie firmy po jejím dnešním oznámení stouply o rekordních více než 23 procent, informovala agentura Reuters.

Fresh Market má ve Spojených státech téměř 190 obchodů. Tento i další specializované prodejny s potravinami mají ve Spojených státech problémy najít mezeru na trhu poté, co se ocitly v kleštích tradičních řetězců jako Wal-Mart na jedné straně, a podstatně větší sítě obchodů s biopotravinami Whole Foods Market na straně druhé.

Skupina Apollo nabídla zaplatit 28,50 dolarů za jednu akcii Fresh Market, tedy o zhruba 24 procent více než cena z pátečního závěru na burze. Akcie Fresh Market dnes po oznámení stouply o rekordních 23,89 procenta až na 28,47 dolaru, tedy pouhé tři centy pod nabízenou cenu.

Podle šéfa analytické společnosti Conlumino Neila Saunderse má akvizice strategický význam pro obě strany. Fresh Market pomocí Apolla získá finanční a další zázemí k dalšímu růstu. Pro Apollo prý jde o investici s vidinou dobré dlouhodobější návratnosti. Firma Fresh Market již v říjnu oznámila, že hledá možné zájemce o koupi. Obchod by měl být dokončen v letošním druhém čtvrtletí.