Zdravotnická transakce desetiletí: diagnostici z Alpha Medical mění majitele

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: istockphoto.com

Ve středoevropském zdravotnickém sektoru dojde k jedné z největších transakcí posledního desetiletí. Slovenského provozovatele laboratoří Alpha Medical kupuje velký britský fond Apax Partners od investiční společnosti Mid Europa Partners. 

Podle jejího vyjádření má jít o největší přesun zdravotnických aktiv v regionu od roku 2008. Zdroje serveru Unquote ovšem tvrdí, že hodnota transakce se má pohybovat kolem 370 milionů eur. I v tomto případě by se stále jednalo o třetí největší transakci v sektoru za posledních devět let. V rámci Česka také jde o největší exit od roku 2014, kdy stejný fond Mid Europa Partners prodal 40 procent akcií tuzemského T-Mobilu za 828 milionů eur.

V portfoliu Apax Partners bude bratislavská společnost spadat pod švýcarskou firmu Unilabs, kterou investiční společnost koupila loni v prosinci. Transakce by se měla uzavřít v druhém čtvrtletí letošního roku.

Alpha Medical získal fond Mid Europa před čtyřmi lety od investiční skupiny Penta. Za tu dobu se počet jejích zaměstnanců zdvojnásobil, stejně jako počet za rok vykonaných laboratorních vyšetření. V roce 2013 společnost koupila české laboratoře sítě Euromedic. Celkem fond do slovenské společnosti investoval 120 milionů eur.

Mid Europa Partners se zaměřuje na střední a jihovýchodní Evropu, spravuje prostředky přibližně ve výši 4,4 miliard eur. Britská investiční společnost Apax Partners je jednou z největších na světě s aktivy kolem 20 miliard dolarů.