Zisk Aholdu vzrostl, ale méně než se očekávalo

albert

albert

Nizozemskému maloobchodnímu řetězci Ahold vzrostl v posledním čtvrtletí provozní zisk o 11 procent na 328 milionů eur, v přepočtu přes 8 miliard korun. Výsledek ale zaostal za odhady analytiků, kteří očekávali v průměru zisk až 337 milionů eur. Důvodem byly hlavně odpisy a restrukturalizace.

Čistý zisk řetězci stoupl o 75 procent na 270 milionů eur proti předpokládaným 241 milionům. Generální ředitel Aholdu Dick Boer dal najevo obavy z letošního vývoje na maloobchodním trhu. Spotřebitelé kvůli obtížné ekonomické situaci vyhledávají levné zboží a konkurence v odvětví ještě zesiluje. Za celý rok 2011 provozní zisk firmy stoupl o 0,8 procenta na 1,3 miliardy eur. Čistý zisk vzrostl o 164 milionů eur na miliardu eur.

Ahold vlastní největší řetězec supermarketů v Nizozemsku Albert Heijn. V Česku provozuje na 280 supermarketů a hypermarketů Albert. Přibližně 60 procent tržeb společnosti ale pochází ze Spojených států, kde vlastní řetězce Stop & Shop a Giant.

Skupina nadále plánuje investovat do svého růstu a expanze ve Spojených státech a v Evropě. V úvahu přicházejí i akvizice v rozvíjejících se zemích s vysokým růstem. Tento týden Ahold oznámil akvizici firmy bol.com, která je největším internetovým prodejcem nepotravinářského zboží v Nizozemsku.

Vedení Aholdu rozhodlo koncem loňského roku o přestavbě hypermarketů Albert v Česku a prodejen v dalších zemích. „Do roku 2016 remodelujeme padesát velkých obchodů v České republice na nový formát compact hyper,“ oznámil Ahold na internetových stránkách. Takzvané prodejny compact hype“ budou mít plochu od dvou do pěti tisíc metrů čtverečních, zatímco více než dvě stovky supermarketů Albert disponují rozlohou mezi 500 až 1500 metry čtverečními. Ahold se chce podle nové strategie v evropských pobočkách víc soustředit na sortiment čerstvých potravin a nepotravinářské zboží.

Velkou přestavbou už prošly tuzemské prodejny Aholdu před dvěma lety, kdy se velkoprodejny Hypernova změnily na menší hypermarkety Albert. Dvacítky ztrátových prodejen se řetězec zbavil.