Zisk Fortuny propadl kvůli rozjezdu loterie o 58 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Sázková společnost Fortuna Entertainment Group vytvořila ve třetím čtvrtletí zisk před úroky, daní a odpisy (EBITDA) 2,3 milionu eur (asi 57,8 milionu korun), což je meziroční propad o zhruba 58 procent. Hrubý výnos po vyplacení výher se zvýšil o 9,2 procenta na 23,1 milionu eur (asi 581 milionů korun). Výsledek podle agentury Reuters silně zaostal za odhady analytiků a za jeho zhoršením jsou především náklady na rozjezd loterie.

Analytici očekávali, že zisk bude ve čtvrtletí činit 3,8 milionu eur. Výnos po vyplacení výher je naopak lepší, než předpovídali analytici. Ti počítali s částkou 22,1 milionu eur.

„Výsledky Fortuny nepřinesly větší překvapení. Potvrdil se pokračující meziroční růst ukazatelů sázkového trhu, stále roste také objem sázek přijatých on-line. Negativně však vidíme horší než odhadovaný pokles provozního zisku EBITDA. U tohoto ukazatele se sice v souvislosti se zahájením loterie pokles očekával, výsledek je však horší než tržní očekávání,“ uvedl analytik makléřské firmy Cyrrus Ondřej Moravanský. Negativní je také reakce akcií Fortuny na pražské burze, kde během dopoledne klesly o dvě procenta na 96 korun.

Finanční ředitel Fortuny Michal Vepřek řekl, že čistý zisk společnosti za celý rok 2011 by měl být v souladu s očekáváním analytiků, tedy zhruba 14 milionů eur. EBITDA by měla za letošek činit 20 milionů eur. Za prvních devět měsíců roku klesl Fortuně meziročně zisk (EBITDA) o 17,3 procenta na 14,2 milionu eur (zhruba 350 milionu korun).

„Výborný výsledek ve sportovním sázení, velký úspěch stíracích losů, loterie Loto podle očekávání, ani zklamání ani nadšení,“ komentoval výsledky generální ředitel Fortuny Jiří Bunda. Loterii Loto spustila Fortuna v červenci jako reakci na problémy Sazky. Na trhu stíracích losů získala Fortuna 50procentní tržní podíl, na trhu loterií 14 procent. Stále platí cíl získat do tří let na trhu loterií podíl 20 až 30 procent, doplnil ředitel Fortuny loterie Martin Illner. V úterý spustila Fortuna novou loterii Zlatých 11, tržby jsou prý v prvních dnech podobné jako byly v rozjezdu Lota.

Celková hodnota přijatých sázek se ve třetím čtvrtletí zvýšila meziročně o 9,7 procenta na 92,64 milionu eur (zhruba 2,3 miliardy korun). Na růstu se nejvíce podílelo sázení přes internet v Česku a na Slovensku a nově zavedená loterie v Česku. Ve třetím čtvrtletí vzrostly hrubé výhry ze sportovního sázení on-line o 31,3 procenta na 6,3 milionu eur.

„Ve třetím čtvrtletí výsledky sportovního sázení nadále rostly díky velkému rozmachu sázení pres internet, a to navzdory menšímu počtu atraktivních sportovních událostí v tomto roce,“ uvedl Bunda. Firma věří, že brzy bude moci nabídnout internetové sázení v Polsku na základe udělené licence.

Hrubé výhry (Gross Win) dosáhly za prvních devět měsíců roku 70,93 milionu eur (zhruba 1,8 miliardy Kč), což je o 6,7 procenta více ve srovnání s prvními devíti měsíci roku 2010. Hrubé výhry ze sportovního sázení on-line se zvýšily o 37 procent na 20,9 milionu eur.

Téměř 53 procent celkových přijatých sázek Fortuny za prvních devět měsíců 2011 pocházelo ze sportovního sázení v ČR, což je stejné jako podíl dosažený do konce září 2010. Celkové přijaté sázky zde činily 159,6 milionu eur (čtyři miliardy Kč), o devět procent více než ve stejném období loni. Přijaté sázky z loterie dosáhly v prvních devíti měsících 4,4 milionu eur (110 milionů korun), z čehož 2,1 milionu eur (53 milionů korun tvořily stírací losy a 2,3 milionu eur (57 milionů korun) číselné hry (Loto).

Fortuna je největším středoevropským provozovatelem kurzových sázek působícím v Polsku, Česku, na Slovensku a v Maďarsku. V Česku je dvojkou na trhu kurzového sázení, patří jí zhruba třetina trhu. V říjnu 2010 společnost vstoupila na pražskou a varšavskou burzu, majoritním vlastníkem je finanční skupina Penta.

Vývoj akcií Fortuny na pražské burze za poslední rok

Vývoj akcií Fortuny za poslední rokVývoj akcií Fortuny za poslední rok | salava@mf.cz

Vývoj akcií Fortuny na pražské burze online sledujte