Zisk řetězce IKEA klesl o 1,5 miliardy eur, tržby maloobchodů naopak vzrostly

IKEA

IKEA Zdroj: E15

IKEA
IKEA
3
Fotogalerie

Provozní zisk řetězce IKEA Group v loňském fiskálním roce klesl na tři miliardy eur (76,3 miliardy korun) z předloňských 4,5 miliardy eur. K poklesu přispěla ztráta některých bývalých divizí - firma prodala divize vývoje produktů a výroby a dodávkový řetězec firmě Inter IKEA, která je majitelem značky a poskytuje franšízu na obchody. Tržby naopak rostly.

Tržby maloobchodů se za rok do konce srpna 2017 zvýšily o 3,5 procenta na 34,1 miliardy eur. Jedním z nejrychleji rostoucích trhů zůstala Čína, vysoký byl růst také v Portugalsku a Polsku. Největšími trhy firmy podle tržeb byly Německo, USA, Francie, Británie a Čína.

Firma loni otevřela 13 nových obchodů IKEA a koupila dva své obchody v Austrálii od firmy Cebas. IKEA také otevřela první obchod v Srbsku a v letošním roce chce otevřít první obchod v Indii. Na konci roku měla firma 355 obchodů ve 29 zemích.

Největší prodejce nábytku na světě je známý hlavně velkými obchody, které staví na okrajích měst. Kvůli změně chování a očekávání kupujících a růstu internetové konkurence firma investuje do internetového prodeje a služeb a snaží se o nové koncepty. Patří mezi ně třeba místa možnosti vyzvednutí zboží objednaného po internetu nebo otevírání předváděcích místností v centrech měst.

Obchody IKEA po celém světě vlastní 11 franšízantů, z nichž IKEA Group je největší. Vlastní 355 z celkem 403 obchodů firmy. Franšízanti platí majiteli značky Inter IKEA poplatek ve výši tří procent ročních tržeb, napsala agentura Reuters.