Změna loterijní daně by rozpočtu přinesla tři miliardy, tvrdí sázkaři

Superloto

Superloto Zdroj: CTK/Roman Vondrous

Změna sazby loterijní daně podle průměru EU, legalizace on-line sázení a udělení licencí pro zahraniční sázkové společnosti by do státního rozpočtu přinesla navíc tři miliardy korun ročně. Vyplývá to ze studie společnosti PricewaterhouseCoopers, kterou dnes představila Asociace provozovatelů kursových sázek (APKURS).

Studie porovnávala dopad odlišné výše zdanění her a sázek v Česku a Evropské unii. „V ČR platí jednotná sazba daně pro všechny typy her, a to 20 procent z obratu. V Evropě jsou jednotlivé typy her zdaněny odlišně. Například u kursových sázek jde v průměru o 18 procent, naopak kasina mají s průměrnými 33 procenty nejvyšší zdanění,“ prohlásil Jan Hadrava z oddělení Strategie PwC Česká republika.

S výjimkou kursového sázení je zdanění všech ostatních typů her v evropských zemích vyšší než v České Republice. „Vypočítali jsme teoretický výnos, kdyby se daňové sazby v České republice sjednotily na průměr EU a zároveň se zablokovali nelegální provozovatelé on-line sázek. Došli jsme k tomu, že stát by na loterijní dani vybral ročně 8,8 miliardy korun oproti 5,7 miliardy korun v loňském roce,“ přiblížil způsob výpočtu Hadrava z PwC ČR.

Největší podíl na loňském výnosu loterijní daně měla takzvaná technická zařízení, což jsou hlavně hrací automaty a videoloterijní terminály. Jejich provozovatelé do státního rozpočtu odvedli 3,8 miliardy korun.