Změní Datart majitele? Zájem má slovenský konkurent Nay

Prodejna Datartu

Prodejna Datartu Zdroj: Euro Hynek Glos

Mezi českými a slovenskými prodejci elektroniky se schyluje k výraznému přeskupení sil. Největší slovenská síť Nay Elektrodom podnikatelů Petera Zálešáka a Jána Tomáše má totiž podle několika důvěryhodných zdrojů deníku E15 zájem o koupi tuzemského řetězce Datart.

Nay by případnou dohodou zabila dvě mouchy jednou ranou. Zbavila by se významného konkurenta na Slovensku a vstoupila by razantně do Česka.

Nay ani skupina Darty, vlastník Datartu, se ke stavu vyjednávání nevyjádřily. „Nadále přezkoumáváme naše možnosti pro Datart v České republice a na Slovensku a stále očekáváme, že budoucnost tohoto byznysu v rámci skupiny vyřešíme ke konci současného finančního roku,“ uvedl jen mluvčí Darty Simon Ward.

Zájem o akvizici v Česku vyjádřil Nay už na podzim. Neřekl, na koho má políčeno, uvedl však, že cílí na řetězec s třiceti prodejnami a tržbami 150 až 200 milionů eur. To by odpovídalo právě velikosti Datartu.

Zprávy o chystaném prodeji sítě se objevily předloni. Loni Darty potvrdila, že na plánu odejít z Česka a Slovenska dále pracuje. Jedním ze zájemců o koupi má být také dosavadní vedení Datartu.

Datart
Datart v Česku provozuje přes třicet prodejen, zhruba stejně jako Nay na Slovensku. Zatímco Datart rozjel byznys i na slovenském trhu, pokus Nay z roku 2008 vybudovat v Česku vlastní síť skončil neúspěchem. Prvním zahraničním investorem v Datartu se roku 2000 stala britská skupina Kingfisher. Později se rozštěpila a Datart přešel pod křídla skupiny Kesa Electricals, která se pak přejmenovala na Darty.

Zemřel Pavel Sláma, otec Datartu