Známé filmové ságy netáhly. Americká kina propadla

Strážci galaxie

Strážci galaxie Zdroj: falcon

Po rekordním roce 2013 prožila loni americká kina prudký pokles tržeb a zaznamenala nejhorší výsledek od roku 2011. Jejich celkové tržby dosáhly podle serveru Boxofficemojo. com částky 10,351 miliardy dolarů, což představuje více než pětiprocentní meziroční propad. V kontrastu stojí druhý největší trh světa, Čína.

V Číně si provozovatelé kin loni meziročně přilepšili o 36 procent a například nejúspěšnější film roku 2014 Transformers: Zánik v čínských kinech vydělal o téměř 100 milionů dolarů více než v USA.

Brent Lang z magazínu Variety pokles připisuje tomu, že do kin nevstoupila žádná z aktuálně nejpopulárnějších filmových sérií. „Bez Iron Mana, Batmana nebo Jamese Bonda, kteří by nakopli návštěvnost, lidé dali jasně najevo nezájem o současnou hollywoodskou nabídku. Volili svýma nohama, návštěvnost poklesla meziročně o šest procent a byla nejnižší za téměř dvě desetiletí,“ uvádí Lang.

Stejně jako u nejnovějších Transformerů se i u dalších pokračování slavných velkorozpočtových sérií ukázalo, že jich jsou Američané už přesyceni. Platí to pro Hunger Games či pro posledního Spider-Mana. Těm se sice dařilo ve světě, ale na domácím trhu filmy nedosáhly cílů studií. Kvůli Hunger Games a problému s pirátským únikem snímku Postradatelní 3 ostatně propadlo studio Lionsgate.

hollywoodská stuidahollywoodská stuida | E15

Naopak se otevřel prostor pro nečekané nové hity. Nejvíce na nich vydělala studia Walt Disney, které uvedlo nejúspěšnější film amerických kin roku 2014 Strážci Galaxie, a Warner Bros. Tomu se podařilo uspět s animovaným Lego Příběhem. U obou snímků již jsou ohlášena pokračování.

Přesto se nejúspěšnějším studiem nestal ani Disney ani Warneři. Nejlépe se dařilo snímkům 20th Century Fox, které také nejlépe pracovalo se zaběhlými filmovými značkami. Jeho nejúspěšnějšími snímky byla nejnovější pokračování sérií X-Men, Planeta opic a Jak vycvičit draka.

Tržby amerických kin
rok tržby v miliardách dolarů
2009 10,60
2010 10,57
2011 10,17
2012 10,84
2013 10,92
2014 10,35