Zotavení cestovního ruchu v Egyptě je v ohrožení

V Egyptě se stále demonstruje

V Egyptě se stále demonstruje

Cestovní ruch v Egyptě poprvé silně zasáhl pád režimu Husního Mubaraka. Vláda svrženého prezidenta Muhammada Mursího ještě v červnu doufala, že se jí letos do země podaří přilákat třináct milionů turistů. To by bylo o dva miliony více než loni, k vyrovnání stavu z roku 2011 by ale stále téměř dva miliony chyběly. Nynější neklid však naděje na pomalé zotavování klíčového sektoru pohřbívá.

„Místnosti jsou zcela prázdné, procházejí se v nich jen vojáci,“ popsala nedávno Reuters americká turistka, jak to v současnosti vypadá v káhirském muzeu.

„Naučil jsem se anglicky, zařídil jsem si tady živnost, ale teď z toho vůbec nic nemám. Nula turistů dnes, nula turistů včera,“ postěžoval si agentuře provozovatel drožky v metropoli. Beznaděj panuje i v Luxoru. Letecké společnosti a cestovní kanceláře v reakci na nepokoje zrušily cesty do města často na celé týdny dopředu. Podle BBC jsou tam nyní hotely obsazeny méně než z pěti procent.

Napětí se zvýšilo i na problémové Sinaji. Militanti se pokoušejí využít současného mocenského vakua, a bezpečnostní experti se proto obávají, že v oblasti bez tvrdého zákroku vznikne další teroristická základna.

Někteří lidé přesto doufají, že brzy bude lépe. Upozorňují na to, že přes sliby o oživení turistiky nebyla vláda islamistů odvětví nijak nakloněna. Pokusila se mimo jiné zvýšit daň z alkoholu, od záměru ustoupila až po protestech.

„Za Mursího rostly ceny, panovalo násilí, turisté jezdili do přímořských letovisek, ale ne sem. Chceme demokracii, která by cestovnímu ruchu pomohla, ne náboženský řád,“ prohlásil prodavač parfémů pod pyramidami.