Odejděte, vyzvala Dlouhého část vedení Hospodářské komory. Prezident to odmítá

Šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý

Šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý Zdroj: Anna Vacková, E15

Šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý
2
Fotogalerie

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý by měl složit funkci. Vyzvali ho k tomu tři ze čtyř viceprezidentů komory, podle kterých je prezident, který zároveň kandiduje na funkci generálního tajemníka Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, ve střetu zájmu. Dlouhý rezignovat odmítá.

Prezidium komory na svém pondělním jednání vyzvalo Dlouhého, aby na svou funkci rezignoval a do řádného sněmu řízením organizace pověřil jednoho z viceprezidentů.

„Odmítáme, aby Vladimír Dlouhý vykonával pozici prezidenta Hospodářské komory ČR, když zároveň s posvěcením vlády kandiduje na funkci generálního tajemníka OECD. To zakládá důvodné obavy ze střetu zájmů,“ píše se ve výzvě podepsané viceprezidenty Bořivojem Minářem, Irenou Bartoňovou Pálkovou a Romanem Pommerem. Text výzvy má deník E15 k dispozici. „Prezident Dlouhý nemůže být silným oponentem vlády a tvrdě prosazovat zájmy podnikatelů, když byl nejen touto vládou nominován, ale zároveň ministr zahraničí a členové vlády jsou povinni spolupracovat vést kampaň Vladimíra Dlouhého,“ dodávají.

Viceprezidenti tvrdí, že Dlouhý se funkci v čele Komory dostatečně nevěnoval. „Hospodářská komora ČR v posledních obdobích často prohrávala v pro nás důležitých problematikách. Růst minimální mzdy, zrušení karenční doby, navýšení mezd při zaměstnávání cizinců, expanze CzechTrade a CzechInvest do krajů… To je jen několik příkladů,“ uvádí výzva.

Dlouhý výzvu nejprve nechtěl komentovat, později tvrzení viceprezidentů odmítl. „V žádném střetu zájmu nejsem, v uplynulých hodinách mě drtivá většina členů představenstva Hospodářské komory explicitně, písemně podpořila. Na druhé straně, do tohoto okamžiku nikdo nepodpořil výzvu tří viceprezidentů," uvedl. „Z tohoto důvodu přestávám této výzvě přikládat vážnost, rezignovat samozřejmě nehodlám," dodal.

O funkci prezidenta Hospodářské komory se Dlouhý hodlá znovu ucházet i na letošním volebním sněmu. „Bude svolán, jakmile to omezující vládní opatření umožní,“ uzavřel Dlouhý.