Odstávka kolínské Toyoty kvůli požáru haly v Žebráku bude pokračovat i příští týden

Závod Toyoty v Kolíně

Závod Toyoty v Kolíně Zdroj: ČTK

Neplánovaná odstávka v kolínské automobilce Toyota Motor Manufacturing Czech Republic potrvá i příští týden, minimálně do pátku 8. září. Auta se v Kolíně přestala vyrábět minulý týden v úterý, výroba dnes stojí osmý pracovní den.

Důvodem jsou chybějící plastové díly, které dodává společnost Novares CZ Zebrak. Její výrobní a skladovací prostory v Žebráku na Berounsku zničil v polovině srpna rozsáhlý požár. Podle automobilky nyní není jasné, kdy se výroba obnoví. Dnes to uvedl mluvčí automobilky Tomáš Paroubek.

„Je to posunuté o další týden, jedeme dál ve stejném režimu, tedy nevýrobní směny a aktivity pro zaměstnance,“ řekl Paroubek bez dalších podrobností.

Požár haly v Žebráku

Video placeholde
Požár haly v Žebráku. • David Malík, HZS

Zaměstnanci, kteří zůstávají kvůli zastavení výroby doma, dostanou podle kolektivní smlouvy 80 procent z průměrného platu. Většina zaměstnanců ale do práce podle Paroubka nadále chodí.

Letos automobilka výrobu v Kolíně neplánovaně zastavila podruhé. Kvůli nedostatku dílů nesjížděla z linek auta v únoru a částečně v březnu. Podle odhadů nevyrobila společnost kvůli omezením zhruba 25 tisíc aut.

Kolínská automobilka produkuje v běžném režimu denně zhruba 1000 aut. Loni zvýšila po dvou slabších letech výrobu zhruba o čtvrtinu, vyrobila přes 202.000 vozů. Automobilka zaměstnává v Kolíně přes 3500 lidí v třísměnném provozu.

Průmyslovou halu Novaresu v Žebráku na Berounsku zachvátil požár minulý týden v pondělí. Hasiči ho likvidovali 50 hodin. Podle policie způsobil škodu 1,8 miliardy korun, příčiny vyšetřovatelé zjišťují.