Omnipol prodal poloviční podíl ve výrobci radiolokátorů Ramet, ponechá si vlastnická práva

Centrála Omnipol

Centrála Omnipol Zdroj: Michael Tomeš/E15

Společnost Omnipol, která patří mezi největší tuzemské obchodníky s vojenskou a leteckou technikou, prodala 50 procent akcií firmy Ramet jejímu druhému akcionáři Bohuslavu Maluškovi. Firma vyrábí aktivní i pasivní radiolokační systémy, silniční radary či anténní systémy. Omnipol si ale ponechá vlastnická práva na pasivní radiolokátory SDD (stanice dlouhého dosahu). Jejich další rozvoj a vývoj přesouvá do své dceřiné společnosti ERA. 

"Spolupráce se společností Ramet byla vždy na vysoké a profesionální úrovni. Odprodejem našeho podílu tedy rozhodně nekončí. Znalosti jejích odborníků budeme při dalším vývoji SDD radiolokátorů nadále potřebovat a s potěšením využívat," uvedl prezident společnosti Omnipol Jiří Podpěra.

Omnipol se stal spoluvlastníkem Rametu v roce 1998 a podílel se na vývoji a obchodních aktivitách spojených primárně s pasivními radiolokátory. Ty slouží ke strategickému sledování námořních a pozemních radarových cílů s dosahem až 700 km. Zařízení funguje na bázi zaměření směru radioelektronických signálů a provádí automatickou analýzu, vyhodnocení a identifikaci zdroje signálu na základě zjištěných parametrů. Firma chce pokračovat na rozvoji radiolokátorů společně se svojí dceřinou společností ERA i Rametem.

Malušek, který je předsedou představenstva Rametu, byl dosud jeho 50procentním vlastníkem.