OSN snižuje odhad globálního růstu o půl procentního bodu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: gou group

Organizace spojených národů (OSN) zhoršila předpověď růstu světové ekonomiky na letošní rok na 2,4 procenta, zatímco ještě v prosinci jej odhadovala na 2,9 procenta. Globální hospodářství by tak mělo růst stejným tempem jako loni. Za zhoršení odhadu může zejména nepříznivý vývoj v zemích Společenství nezávislých států (SNS), Latinské Ameriky a Afriky, uvádí pololetní prognóza OSN.

„Vyhlídky globálního růstu na rok 2017 zůstávají zřetelně pod trendy platnými před poslední krizí. Na globální ekonomiku vyvíjí tlak dlouhé období pomalého růstu produktivity a slabých investic,“ poznamenala OSN, z jejíž zprávy citovala agentura Reuters.

Brzdou globálního růstu jsou nízké ceny komodit, slabá poptávka ve vyspělém světě, rostoucí nerovnováha ve vnitřních i vnějších bilancích a zpřísňování měnové politiky v ekonomikách, které se opírají o vývoz surovin. Dalšími negativními faktory jsou otřesy související s nepříznivým počasím, politické problémy a vysoký odliv kapitálu z mnoha rozvíjejících se tržních ekonomik.

OSN předpovídá na letošek hospodářský pokles v Rusku stejně jako v Kazachstánu a v Ázerbájdžánu, jejichž ekonomiky citelně ovlivňují nízké ceny ropy. Výrazný vliv na globální růst má i hluboká recese v Brazílii, vliv ale mají rovněž obavy vyvolávané referendem o odchodu Británie z Evropské unie.

Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu dál zhoršil výhled světové ekonomiky na letošní rok na 3,2 procenta z lednové předpovědi 3,4 procenta a z říjnových 3,6 procenta. Fond ve svém pololetním výhledu upozornil, že období pomalého růstu je už příliš dlouhé, což světovou ekonomiku vystavuje řadě rizik.