AdMonitoring poprvé publikuje výdaje do videoreklamy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

První zveřejněná čísla jsou za březen, duben a květen 2012, kdy své výkony deklarovaly pouze Seznam.cz a CET21. Postupně se ale přidávají další subjekty a SPIR očekává další rozšíření projektu.

Výkon videoreklamy je od jara tohoto roku zahrnut v projektu na evidenci internetové display reklamy AdMonitoring. Za poslední tři měsíce, březen až květen 2012, dosáhl téměř 54 milionů Kč v ceníkových cenách. Data však nevypovídají o celém trhu, videoreklamu zatím v plném rozsahu reportují jen dva provozovatelé online médií, CET 21 a Seznam.cz. SPIR předpokládá zapojení dalších hráčů na trhu během roku.

„Monitoring výdajů do videokampaní je zatím na počátku, ale reklamních investic bude postupně přibývat s rostoucím významem videoformátů v online komunikaci. V prvních měsících přípravy bylo otestováno technické řešení a do budoucna očekáváme zapojení dalších médií a rozšíření projektu.“ komentuje první výsledky Pavel Ševera ze Sdružení pro internetovou reklamu. Po zavedení měření videoreklamy jako standardní součásti AdMonitoringu plánuje SPIR projekt nadále rozšiřovat, například o reklamu na mobilních stránkách.

Další článek na toto téma najdete zde:

Největší inzertní výkon ve videu měla v březnu společnost CET 21 (17 mil. Kč). V dubnu však došlo k uzavření portálu Voyo pro předplatitele a obsah začal být nabízen bez reklamy. To je důvod poklesu dubnových a květnových inzertních výdajů tohoto média o přibližně dvě třetiny. Médiem s největším výkonem videoreklamy tak je Seznam.cz (v dubnu to bylo 7,2 mil., v květnu 10,6 mil. Kč). Kromě těchto dvou provozovatelů deklaruje videoreklamu vydavatelství Mafra, jehož výkony budou známé v červenci, a do projektu se aktuálně zapojuje Economia.

Výdaje do videoreklamy březen až květen 2012Výdaje do videoreklamy březen až květen 2012 Částky jsou uváděny v Kč v ceníkových cenách

Videoreklamou se v AdMonitoringu rozumí buď tzv. „instream“ reklama, tedy streamovaná reklama běžící spolu s videem ve videopřehrávači (před začátkem, v průběhu nebo po skončení videa nebo v podobě reklamního proužku zobrazeného přes videoobsah) nebo může jít o videobannery, formáty nasazované na stejné pozice jako klasické bannery, ale s videem namísto klasické kreativy. Podobně jako ostatní formy display inzerce je monitoring videoreklamy v AdMonitoringu založen na dobrovolných deklaracích médií.