Amnesty International a Havas nabízejí pohled do ruského vězení

Nová kampaň české Amnesty International od Havas Worldwide upozorňuje na další zhoršování stavu lidských práv v Rusku.

Nová kampaň české Amnesty International od Havas Worldwide upozorňuje na další zhoršování stavu lidských práv v Rusku. Zdroj: archiv

Nová kampaň české Amnesty International od Havas Worldwide upozorňuje na další zhoršování stavu lidských práv v Ruské federaci.

Sedíte v ruském kriminálu, rozhlížíte se a chlápek z protější postele, ze kterého jde strach, vás jako zelenáče seznamuje s tím, jak to chodí, co vás čeká a nemine…Tak vypadá 360° video, které je ústředním bodem nové kampaně Amnesty International od Havasu Worldwide Prague. Pohled očima čerstvě odsouzeného na www.prisonexit.org vtahuje diváka do děje, interaktivní prvky ve videu pak umožňují ho sdílet a podepsat petici za nespravedlivě vězněné v Rusku.

„Snažili jsme se co nejvíc napodobit realitu a zprostředkovat pocit bezvýchodnosti. Proto je video nezvykle dlouhé, bez větší akce,“ říká Eda Kauba, kreativní ředitel Havas Worldwide Prague.

Roli odsouzeného si budou moci během léta vyzkoušet také návštěvníci českých hudebních festivalů. Na stáncích Amnesty jim ruské vězení zprostředkují 3D brýle pro virtuální realitu Google Cardboard. 360° video na internetu funguje také jako aplikace, uživatelé chytrých telefonů si ho můžou stáhnout (nebo jen prohlížet) a umocnit svůj zážitek pomocí brýlí pro virtuální realitu. K dispozici je s českými a anglickými titulky.

Kampaní Prisonexit chce Amnesty českou veřejnost upozornit na největší případy porušování lidských práv v Rusku a vzbudit solidaritu s ruskými vězni svědomí.