Ani Bloomberg, ani Axel Springer. Financial Times koupila japonská Nikkei

Kanceláře Nikkei v japonské Osace

Kanceláře Nikkei v japonské Osace Zdroj: J Lo via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Novým majitelem listu Financial Times (FT) se stane japonská společnost Nikkei. Firma Pearson se dohodla s japonskou firmou na prodeji své divize Financial Times Group, která vydává list FT, za 844 milionů liber (32,3 miliardy korun). Součástí prodeje není podíl 50 procent v časopise The Economist, který rovněž FT Group vlastní.

Dohoda je jednou z největších akvizic uskutečněných japonskou mediální firmou. Spojení by mělo být dokončeno ve čtvrtém čtvrtletí, musí ho ještě schválit antimonopolní úřady.

Nikkei je největší nezávislou mediální skupinou v Asii. Firma byla založena v roce 1876, jejím hlavním produktem jsou noviny Nikkei a půjčuje svůj název hlavnímu japonskému akciovému indexu. Vydává také knihy a časopisy, je aktivní v oblasti digitálních médií, databázových služeb a rozhlasového a televizního vysílání, upozornila agentura AP.

List Nikkei je největším ekonomickým listem v zemi, má 3,12 milionu předplatitelů a je velmi oblíbený mezi generálními řediteli v Japonsku, nedaří se mu však prosadit mimo domácí trh.

Firma Pearson teprve dnes potvrdila spekulace, že je v pokročilé fázi jednání o prodeji FT. Generální ředitel Pearsonu John Fallon nyní v prohlášení uvedl, že Pearson byl téměř 60 let pyšným vlastníkem FT, ale v současném zpravodajském prostředí je nejlepším způsobem, jak zajistit novinářský a komerční úspěch FT, učinit z něj součást globální, digitální zpravodajské společnosti. Pearson se nyní podle něj zcela zaměří na své vzdělávací aktivity.

Celkový náklad, který zahrnuje internetové předplatné a tištěné noviny, v dubnu stoupl meziročně o 12 procent na 722 tisíc

Bývalá generální ředitelka firmy Pearson Dame Marjorie Scardinová prohlašovala, že prodej FT se uskuteční jen „přes moji mrtvolu“. Její nástupce Fallon, který se ujal funkce v lednu 2013, však tento slib nezopakoval, i když často říkal, že FT je nedílnou součástí komerční a strategické vize Pearsonu.

Do skupiny FT Group kromě věhlasných novin, které jsou tištěné na růžově losovém papíře, patří také Investors Chronicle, Banker, MandateWire, Money-Media a Medley Global Advisor. Kromě podílu v The Economist součástí prodeje není ani sídlo firmy v Londýně.

List FT poprvé vyšel v roce 1888 jako čtyřstránkové noviny. Firma Pearson noviny koupila v roce 1957. V současnosti má FT 500 novinářů ve více než 50 místech po celém světě.

FT na internetových stránkách uvedl, že celkový náklad, který zahrnuje internetové předplatné a tištěné noviny, v dubnu stoupl meziročně o 12 procent na 722 tisíc. Počet předplatitelů FT.com se zvýšil o 20 procent na 522 tisíc, což představuje 70 procent celkového nákladu. Náklad u tištěných novin se snížil o pět procent na 213 tisíc.

Financial Times jsou biblí burzovních makléřů
Vizitka listu Financial Times (FT), jehož novým vlastníkem se stane japonská společnost Nikkei:
FT je jedním z nejprestižnějších finančních periodik světa, které patří do skupiny Pearson PLC, vydávající i týdeník The Economist. Tiskne se ve dvacítce měst s pěti mezinárodními edicemi, které pokrývají Británii, kontinentální Evropu, Afriku, Severní Ameriku, Asii a Blízký Východ. Kromě angličtiny si lze FT přečíst v němčině či v čínštině.
List má náklad asi 234 tisíc výtisků, šéfredaktorem je Lionel Barber, zaměstnává na 500 novinářů ve více než 50 místech po světě. Denně si ho přečte v průměru 2,2 milionu lidí na světě.
Webová stránka ft.com4,5 milionu registrovaných uživatelů, více než 600 tisíc platících uživatelů, samostatná čínská verze webových stránek deníku má 1,7 milionu registrovaných uživatelů.
FT vznikl v roce 1888, založili jej James Sheridan a Horatio Bottomley. V roce 1945 se deník sloučil se svým největším konkurentem - novinami Financial News.
FT začal vycházet pod názvem London Financial Guide (Londýnský finanční rádce), ale záhy se přejmenoval na dnešní název. Na čtyřech stranách se zaměřoval na finančníky z londýnské City. Od ledna 1893 začal vycházet na světle růžovém papíře, aby se odlišil od starší a respektovanější konkurence, Financial News. Společnost Pearson PLC koupila deník v roce 1957. List se začal přetvářet a růst především v 70. letech 20. století. V roce 1979 byla vytištěna první evropská verze novin.
Obsah FT je složen ze dvou částí. První sekce obsahuje domácí a mezinárodní zpravodajství, komentáře redakce a redaktorů a názory světových politiků, akademiků a komentátorů. Druhou sekci novin představují finanční data a zpravodajství o společnostech a trzích.