Až kresby donutily politiky v Rusku opravit silnice

Donutit místní politiky opravit silnici nemusí trvat dlouho.

Donutit místní politiky opravit silnici nemusí trvat dlouho. Zdroj: Profimedia

Trápí vás neutěšený stav silnic ve vaší lokalitě? Pak se podívejte na to, jak se vypořádali s tímto problémem v ruském Jekatěrinburgu. Během jediného dne totiž redakce zpravodajského serveru vtipným způsobem přinutila politiky řešit situaci.

Obyvatele čtvrtého největšího města v Rusku, které má srovnatelný počet obyvatel jako Praha, dlouho trápil neutěšený stav místních komunikací. Návštevníci tohoto města byli prý často překvapeni tím, v jakém stavu se silnice nacházejí. Obyvatelé se za tento stav styděli, zároveň ale museli narozdíl od turistů po špatných komunikacích jezdit denně.

I když se místní média problémem zabývala, změna stále nepřicházela a místní politiky řešení problému nezajímalo. Protože se zdálo, že jediné, na čem jim záleží, je jejich vlastní veřejný obraz ve společnosti, rozhodla se redakce zpravodajského serveru Ura.ru nakreslit přes noc na tři díry na silnici tváře tří politiků. Obličeje guvernéra, starosty a místostarosty pak doplnil text jejich předvolebních slibů. Místostarosta například ve volbách sliboval, že díry díry opraví do konce dubna.

Když druhý den ráno vyšel text o kresbách v médiích, stala se z nich internetová senzace a zprávu i s fotografiemi přebralo mnoho ruských deníků i televizních stanic. Redakce skryla u děr kameru, která odpoledne zachytila dělníky, kteří kresbu politiků nejprve snažili pomocí čistícího vozu smýt a když neuspěli, přemalovali obrázek barvou. Redakce proto k zamalovaným dírám nechala doplnit větu: „Zamalování není oprava.“

Výsledkem bylo, že díky třem plechovkám barvy a 24 hodinám PR aktivit se stal zázrak a příští ráno byly všechny tři díry opraveny. Kauzu totiž převzalo přes 300 médií, na sociálních sítích ji zmínilo 7 tisíc lidí. Příběh přitom převzaly deníky na celém světě.

Virální kampaň pak stránkám Ura.ru přinesla zdvojnásobení počtu návštěv, ale především se odrazila i ve statistice oprav komunikací. Během jediného měsíce se totiž délka opravených komunikací zvýšila z 1,4 km na více než pětinásobek a místní úřady nechaly opravit 7,6 km silnic.