Babišův truc podnik: Echo24.sk spustí pro studentskou žurnalistiku

Předseda ANO Andrej Babiš přijíždí do volebního štábu

Předseda ANO Andrej Babiš přijíždí do volebního štábu Zdroj: ctk

Ministr financí Andrej Babiš připravuje odplatu svým mediálním odpůrcům. Na Slovensku spustí web Echo24.sk, tedy stejnojmennou internetovou stránku jako založila skupina bývalých redaktorů vydavatelství Mafra v Česku. Slovenské Echo má být studentským projektem.

Ačkoli Andrej Babiš zaregistroval doménu Echo24.sk již před půl rokem, provoz webu přichází až nyní. Internetovou stránku jeho skupina Agrofert včlenila pod vydavatelství Ecopress, dceřinou firmu Mafry a vydavatele slovenských Hospodářských novin.

V roce 2015 se na stránkách Echo24.sk objeví titul zaměřený podle slov mluvčího společnosti Ecopress Denise Schvarcze na nezávislou žurnalistiku a práci se studenty. Zaměření webu mluvčí nespecifikoval, ale upřesnil, že má pomoci studentům žurnalistiky k získání potřebných zkušeností.

Nařčení z toho, že jde jen o „truc projekt“ vůči českému Echu24, které je orientováno výrazně antibabišovsky, Ecopress nechce nijak komentovat. „Nepovažujeme za nutné uveřejňovat v souvislosti s ním žádné další informace,“ odpověděl na dotazy Schvarcz.

České Echo24 vzniklo po tom, co Agrofert ovládl vydavatelství Mafra. Založila jej skupina redaktorů, kteří odmítali pracovat pod vedením Babiše a jeho lidí. Měli totiž obavy z ovlivňování obsahu článků a směřovaní celého vydavatelství. Podle vyjádření zakladatele Echo24.cz Dalibora Balšínka však slovenský stejnojmenný projekt nepovažuje za konkurenci. Babišův server podle něj nebude úspěšný.