Bývalý manažer Severočeských dolů míří do vedení ČEPS

Stožáry vysokého napětí

Stožáry vysokého napětí Zdroj: Blazek Tomas/E15

Novým členem představenstva společnosti ČEPS se stal bývalý obchodní ředitel Severočeských dolů Jan Kalina (46). Dosavadní člen představenstva Miroslav Vrba (58) bude nadále působit jako místopředseda. Společnost na českém území působí jako výhradní provozovatel přenosové soustavy.

Vrba je členem představenstva od roku 2005. Od roku 2006 je předsedou Energetického komitétu WEC ČR, což je národní asociace složená ze společností, organizací a firem z energetických odvětví. Současně je členem dozorčí rady Asociace energetických manažerů a členem výkonného výboru Technologické platformy Udržitelná energetika.

Kalina, který v řídícím orgánu ČEPS zatím nefiguroval, byl dosud členem představenstva a obchodním ředitelem společnosti Severočeské doly. Na tyto funkce rezignoval v souvislosti se vstupem do představenstva ČEPS. V představenstvu nahradil Milana Kovaříka, kterému skončilo funkční období.

V letech 2007 až 2012 Kalina rovněž pracoval jako jednatel a generální ředitel ČEZ Správa majetku a ve společnosti ČEZ zastával různé pozice v nákupních útvarech.

Akciová společnost ČEPS působí jako výhradní provozovatel přenosové soustavy. Udržuje, obnovuje a rozvíjí 41 rozvoden a trasy vedení o celkové délce téměř 5500 kilometrů. Ke konci loňského roku měla 506 zaměstnanců. V prvním pololetí vykázala zisk před zdaněním 1,2 miliardy korun.