Cena hraje při nákupu stále větší roli

Penny Market

Penny Market

Pro 69 procent populace je při nákupu velmi důležitým faktorem přijatelnost ceny. Z výzkumu agentury STEM/MARK, který proběhl v rámci programu Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka 2012 vyplývá, že je to o devět procent více než loni.

Z dotazování, kterého se na přelomu dubna a května účastnilo přes 4000 respondentů, vyplynulo, že nejdůležitějšími hledisky při nákupu zůstávají přijatelná cena, dostupnost a akční sleva výrobku. Za nejméně důležité naopak lidé označují reklamní kampaň, viditelné umístění výrobku a atraktivitu obalu.

Při srovnání letošních údajů s výsledky průzkumu provedeného v roce 2011 se ukazuje, že u obecné populace hraje stále větší roli při nákupu přijatelnost ceny (jako velmi důležitý faktor to uvedlo o devět procent populace více), to, jestli je zboží v akci (jako velmi důležitý faktor to uvedlo o čtyři procenta populace více), a velikost balení (v roce 2011 to považovalo za velmi důležité dvacet procent populace, letos už dvacet pět). Výjimkou jsou lidé s vyšším vzděláním, ti přikládají nižší důležitost ceně, velikosti balení a akční nabídce, ale požadují, aby výrobek lépe uspokojil jejich potřebu.

Nákupní chování - důležitost faktorů v letech 2011 a 2012Nákupní chování - důležitost faktorů v letech 2011 a 2012

Dotazování v rámci programu Volba spotřebitelů zjišťovalo i nákupní zvyklosti Čechů. „Z odpovědí respondentů vyplynulo, že běžná domácnost dělá jeden velký nákup týdně a k tomu několik malých, doplňkových. Za nákupy dojíždí polovina dotázaných,“ uvedl zástupce ředitele agentury STEM/MARK Tomáš Říha. Často se nakupuje zboží v akci, jen patnáct procent obecné populace speciální nabídky při nákupu nezohledňuje. Potraviny a drogerie se nejčastěji nakupují v Kauflandu a Tescu. Nákupy v hypermarketech preferují mladší, starší nakupují ve větší míře v samoobsluhách a supermarketech.