Česká HBO míří na internet

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: hbo.cz

Televizní programy HBO zrychlují přípravu expanze na internet. Podle informací deníku E15 česká pobočka HBO v současnosti pracuje minimálně na dvou projektech, které jako distribuční kanál pro seriály a filmy využijí internetovou síť. Největším projektem bude přenesení klasického proudu televizního vysílání pro stávající uživatele ve formě streamingu na internet. Společnost HBO Česká republika již v polovině prosince obdržela příslušné licence od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Týkají se nejen českého kanálu HBO, ale i programů z Česka vysílaných do Polska, Maďarska, Bulharska, Rumunska a dalších balkánských zemí. „Jde o HBO programy, které budou vedle družicového a kabelového vysílání rovněž přenášeny po internetu,“ uvedla mluvčí HBO ČR Pavla Brožková. Ta odmítla k projektu uvést další podrobnosti. Stejné licence získala i sesterská společnost HBO Netherlands Holdings, která z Česka vysílá do Nizozemska.

Internetový projekt HBO si vyžádá v některých případech nové investice do rozšíření autorských práv k obsahu, na druhé straně firma kvůli němu nebude muset hledat nové distributory. Stačí, když se dohodne se stávajícími operátory, kteří HBO nabízejí v kabelech nebo na satelitu. Datum spuštění doposud podle všeho není stanoveno, rozhodující bude zelená od vedení mateřské HBO, potažmo Time Warner, která televizní síť vlastní.

Dalším projektem, který již funguje v Maďarsku, Chorvatsku a Polsku, je stahování obsahu na vyžádání HBO Go. „Spuštění v dalších teritoriích včetně České republiky předpokládáme v letošním roce,“ řekla Brožková. Podle informací deníku E15 jednání mezi HBO ČR a velkými operátory jako například UPC ČR již probíhají od roku 2010 a v těchto dnech by měly dospět ke konsenzu. Doposud tomu bránily technické problémy nebo dohadování se o ceně.

Migrace televizí na internet je v poslední době stále sílícím trendem. Na počátku loňského roku Nova spustila portál Voyo.cz, kde je možné stahovat filmy nebo sledovat vysílání vlastní tvorby Novy. Z druhé strany se vydává Seznam. cz, který chce postavit ze Stream.cz plnohodnotnou televizi.