Česká spořitelna je nejhodnotnější bankovní značka

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: E15 Anna Vackova

Nejvyšší hodnotu na českém finančním trhu má značka Česká spořitelna, mezi pojišťovnami vede Kooperativa pojišťovna. Vyplývá to z žebříčku hodnoty značek bank a pojišťoven na českém trhu, který byl podle metodiky BrandWorth již potřetí sestaven v rámci ocenění Fincentrum Banka roku.

Společnost Commercial Solutions sestavila na základě metodiky BrandWorth žebříček, jehož cílem je jasně kvantifikovat hodnotu značek bank a pojišťoven na českém trhu a díky konstantní metodice ji porovnávat v čase.

Prvenství mezi bankami obhájila i v letošním roce Česká spořitelna, jejíž značka má podle analýzy hodnotu přes 62 miliard korun. Následuje ji Komerční banka (takřka 50 miliard korun) a Československá obchodní banka (46 miliard korun). Čtvrtá je GE Money Bank (dnes Moneta Money Bank) s hodnotou takřka 22 miliard korun a UniCredit Bank (21 miliard korun).

Nejrychleji rostla v procentním vyjádření hodnota značky Fio banka (meziročně o 382 procent).

Pojištěná značka

Také v žebříčku hodnoty značek pojišťoven nenastaly v pořadí oproti předchozímu ročníku žádné změny: nejhodnotnější značku má Kooperativa pojišťovna z Vienna Insurance Group (s hodnotou 15 miliard korun) následovaná Českou pojišťovnou (11 miliard korun) a s velkým odstupem Pojišťovnou České spořitelny (miliarda korun). Nejvyšší procentní růst hodnoty vykázala za rok 2015 Aegon Pojišťovna (meziročně o 309 procent).

„Image značky a její hodnota nejsou již dávno důležité jen pro manažery marketingu a obchodu finančních institucí. Image značky tvoří ve finančních službách na rozvinutých konkurenčních trzích jednu z hlavních konkurenčních výhod a podílí se nemalou měrou na hodnotě celé společnosti. Z tohoto úhlu pohledu je to strategická informace pro vlastníky bank a pojišťoven i jejich potenciální investory,“ komentuje výsledky Romana Čižinská, spoluautorka prezentované studie.

Aktuálně zveřejněný žebříček vychází z údajů, které banky a pojišťovny zveřejnily za rok 2015.