Česká televize zvažuje zamčení videoobsahu

Česká televize

Česká televize Zdroj: E15

Veřejnoprávní televize přemýšlí, jak zalepit díry po klesajících příjmech z koncesionářských poplatků. Jejich výběr kvůli novým technologiím rok od roku klesá a ČT uvažuje, zda nezamknout online obsah.

Rozsáhlý online archiv České televize by mohl být přístupný pouze pro koncesionáře, jak informovaly Lidové noviny, které zjišťovaly, zda se ČT vydá cestou britské BBC, jež od září uzamkla online obsah pouze pro koncesionáře.

„V tuto chvíli jsou webové stránky České televize zpřístupněny všem uživatelům českého internetu, a to včetně iVysílání, rozsáhlého online video archivu, kde je nyní dostupný obsah o celkové stopáži 3918 dní. Jen loni si tak například lidé na webových stránkách České televize přehráli přes 200 milionů videí," řekla Lidovým novinám mluvčí ČT Alžběta Plívová.

Česká televize by podle Lidovek ráda svoji online službu dále rozvíjela a zpřístupnila ještě bohatší videoarchiv, avšak pouze pro ty, kteří na jeho vzniku participují, tedy pro koncesionáře. iVysílání by pak pro ostatní uživatele fungovalo i nadále, ale v omezené podobě.

"Nejde o řešení, které by již nyní mělo konkrétní obrysy a mělo se v dohledné době aplikovat. Jde o úvahy vyplývající z vývoje prostředí i technologií," dodala Plívová Strategii.