Český generál Mičánek byl zvolen děkanem školy NATO v Římě

generál František Mičánek a prezident Václav Klaus

generál František Mičánek a prezident Václav Klaus Zdroj: ctk

Český brigádní generál v záloze František Mičánek byl zvolen děkanem prestižní vojenské školy NATO Defence College (NDC) se sídlem v Římě. Potvrdil to mluvčí generálního štábu české armády Jan Šulc. Do funkce děkana ho zvolili v rámci stálého zasedání Vojenského výboru NATO vojenští představitelé členských zemí aliance. Mičánek působí na brněnské Univerzitě obrany. Svého zvolení si velmi váží. V Římě by měl působit od letošního září tři roky.

Dvaapadesátiletý Mičánek v současné době vede Centrum bezpečnostních a vojenskostrategických studií na Univerzitě obrany v Brně. „Dlouhodobě se specializuji na obranné plánování, bezpečnostní politiku a řízení zdrojů. Zvolení děkanem je pro mne velkou výzvou,“ řekl generál.

Později působil v sekci plánování sil ministerstva obrany, kterou od srpna 2011 necelé dva roky vedl. Má zkušenosti s působením v zahraničí, na konci 90. let byl nasazen v silách SFOR v Bosně. Na NDC již působil v letech 2009 až 2011 jako ředitel odboru NATO Defence College. V květnu 2012 byl jmenován brigádním generálem a na konci června 2013 odešel do zálohy.

Podle Šulce ve funkci vystřídá Dariu Daniels Škodnikovou ze Slovinska, která je ve funkci od září 2013 a letos končí její tříleté funkční období. Děkan NDC je podřízen veliteli školy, jimž je od června 2014 polský generálmajor Janusz Bojarski, dodal Šulc.

Mičánek působil v armádě od roku 1988, přes dva roky je v záloze
Datum a místo narození: 12. června 1963, Brno

Vzdělání: maturoval na středním elektrotechnickém učilišti (1982), vystudoval elektrotechnologii na Vysokém učení technickém v Brně (1987); absolvoval řadu odborných vojenských kurzů, a to i v zahraničí (USA, Itálie)

Dosavadní pozice: od září 2013 ředitel Centra bezpečnostních a vojensko-strategických studií Univerzity obrany v Brně

Hodnost: brigádní generál (jmenován 8. května 2012, od 1. července 2013 v záloze)

Kariéra: do armády vstoupil v roce 1988, většinu dráhy prožil u protivzdušné obrany, kde začínal ve štábu pluku, postupně se vypracoval až na velitele protiletadlového pluku (2000-2003), mezi roky 2003 a 2005 byl náčelníkem oddělení protiletadlového raketového vojska na generálním štábu, poté působil v sekci plánování sil ministerstva obrany, kterou od srpna 2011 téměř dva roky vedl; má zkušenosti s působením v zahraničí, nasazen byl v silách SFOR v Bosně(1998-1999), v letech 2009 až 2011 působil jako ředitel odboru NATO Defence College v Římě

Rodina: ženatý, dvě dcery a syn

Ostatní:

- Mluví anglicky, rozumí rusky.

- Je nositelem řady resortních ocenění, mj. Medaile Armády České republiky, medaile NATO Za službu pro mír a svobodu nebo Záslužného kříže ministerstva obrany.