CNN dostala povolení na testovací lety zpravodajských dronů

CNN (ilustrační foto)

CNN (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Ayush via Flickr

Americká zpravodajská stanice CNN se dohodla s tamní Federální leteckou správou (FAA) na zahájení testovacího provozu dronů určených k tvorbě oficiálního video-zpravodajství. „Hodláme s jejich pomocí nabídnout vysoce kvalitní videa a žurnalistické příspěvky,“ dodal k záměru viceprezident CNN David Vigilante.

První testy dronů-novinářů nyní probíhají na Výzkumném technologickém institutu v Georgii v Atlantě. „Naše dohoda se CNN by měla umožnit bezpečnou integraci dálkově ovládaných létajících zařízení do systému řízení letového provozu (NAS),“ dodal úředník FAA Michael Huerta. Rovněž upozornil, že právě využití dronů nabízí zpravodajským stanicím nové možnosti a způsoby sběru informací.

V Americe zatím platí zákaz létání s drony, výjimku dostaly jen společnosti, které je využívají k monitorování staveb či videoprodukci. „Doufáme, že naše dohoda s FAA přispěje ke vzniku budoucího čile fungujícího systému vícera letových hladin pro operátory dronů o nejrůznějších velikostech,“ dodal Vigilante.