ČRo Plus by mohla na VKV přejít v únoru či březnu, odhaduje Duhan

Český rozhlas

Český rozhlas Zdroj: Repro Strategie

Stanice mluveného slova Českého rozhlasu Plus by na velmi krátké vlny mohla přejít v únoru či březnu příštího roku. Záležet bude na osudu takzvané malé novely zákona o Českém rozhlasu v Parlamentu. Pokrytí v tomto pásmu by poté mohlo být kolem 40 procent obyvatel. ČTK to řekl generální ředitel Peter Duhan.

Přechodu stanice bude kromě schválení novely předcházet i optimalizace rozhlasové sítě. „Pro tuto stanici budeme muset vytvořit síť vysílačů, kterou máme k dispozici, ale vysílají na ní jiné stanice,“ řekl Duhan. Stanice by poté mohla být dostupná na velmi krátkých vlnách pro 40 procent populace, odhadl.

S rozšířením příjmu stanice rozhlas plánuje také některé programové změny, které ale zatím nechce blíže specifikovat. „VKV vyžaduje program v jiném tempu, než je tomu dosud na středních vlnách. Dojde proto k programovému posílení,“ poznamenal šéf rozhlasu s tím, že v první fázi má Plus vysílat 16 až 18 hodin denně s cílem rozšířit jej na 24 hodin denně. Stanice by mohla jít podobnou cestou jako například francouzská stanice France Info, naznačil Duhan.

ČRo Plus vznikl v loňském roce sloučením tehdejších samostatných stanic ČRo Česko, ČRo 6 a ČRo Leonardo. Stanice posluchačům kromě zpravodajství přináší náročnější publicistiku a vzdělávací pořady hlavně v oblasti vědy.

Vláda na začátku července schválila návrh novely, která má umožnit rozšíření příjmu stanice na velmi krátkých vlnách až pro 80 procent obyvatelstva. Norma rovněž zakotvuje zákaz zařazování reklamy a teleshoppingu.

V současné době Plus na VKV vysílá pouze v Praze a okolí, a to v dopoledním a odpoledním bloku. Dále je šířeno v digitálních sítích a v pásmu středních vln od 16:00 do 24:00. Letos byly náklady na ČRo Plus téměř dvě procenta celkového rozpočtu rozhlasu.