Čtvrtletní zisk nizozemského Aholdu klesl, tržby stagnovaly

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora, Sedmicka

Zisk nizozemské maloobchodní skupiny Ahold v prvním čtvrtletí klesl a dál se zhoršily provozní marže na jejích hlavních trzích, tedy ve Spojených státech a Nizozemsku. Tržby vlastníka české sítě prodejen Albert kvůli utlumeným nákupům a nízké inflaci víceméně stagnovaly,

Provozní zisk Aholdu se v meziročním srovnání snížil o 6,2 procenta na 392 milionů eur (10,8 miliardy Kč) a skončil mírně pod odhady analytiků dotázaných agenturou Reuters. Tržby se celkově snížily o 2,5 procenta na 9,8 miliard eur, ale po odpočtení vlivů kurzových změn byly o 0,3 procenta vyšší.

Na americkém trhu, který se na tržbách skupiny podílí asi 60 procenty, srovnatelné tržby po očištění od kurzových změn klesly o 0,3 procenta a provozní ziskovost se snížila o pět procent. V Nizozemsku, kde skupina provozuje dominantní maloobchodní síť Albert Heijn, se tržby zvýšily o 1,2 procenta, ale provozní zisk klesl o 4,3 procenta.

Na českém trhu, kde si Ahold nyní posiluje svou přední pozici převzetím sítě prodejen Interspar, celkové tržby po přepočtu na stálé směnné kurzy stouply o 1,2 procenta na 415 milion eur. Odráželo to hlavně přidání dvou nových prodejen za poslední rok. Provozní zisk české divize stoupl o dva miliony na devět milionů eur a zvýšila se i provozní marže.

Ahold v březnu oznámil plán koupit 50 českých prodejen rakouské společnosti SPAR za 5,2 miliardy korun. Transakci nyní posuzuje český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Ahold působí v České republice od roku 1991. Na konci loňského roku zde provozoval 284 supermarketů a hypermarketů Albert.