Czech Press Photo má hvězdnou porotu

Blog Richarda Guryči

Blog Richarda Guryči Zdroj: Strategie

Uzávěrka aktuálního ročníku soutěže Czech Press Photo klepe na dveře, a pokud může předpokládanou úroveň a prestiž nejdůležitější události české novinářské fotografie naznačit už v této chvíli, pak je to složení poroty.

Při vší úctě k ostatním členům hodnotícího týmu tvoří její stěžejní část zejména trojice fotožurnalistů světového významu, jejichž jména by měla k soutěži přitáhnout pozornost a dodat uděleným cenám na ještě větší hodnotě.

Pravděpodobně díky kontaktům věhlasného fotografa Antonína Kratochvíla, který je jedním ze zmiňované trojice, se pořadatelům podařilo získat i další dvě hvězdná jména z Kratochvílovy domovské agentury VII Photo Agency. Už podruhé tak v porotě zasedne fotožurnalista Ron Haviv a letos poprvé také kolega obou členů původní „sedmičky“ někdejších zakladatelů agentury VII, fotograf a filmař Ed Kashi.

Kratochvíla asi není nutné nijak blíž představovat. Autor mnoha nesmírně silných reportáží, dokumentujících následky válečných konfliktů či přírodních a ekologických katastrof je držitelem hned několika stěžejních ocenění (World Press Photo, Lucy Awards). Publikoval řadu knih, v posledních letech přesídlil z New Yorku do Prahy a intenzivně se věnuje i pedagogické činnosti a natáčení krátkých filmů v charakteristickém stylu svých převážně černobílých fotografií.

Ron Haviv proslul zejména syrovými reportážemi z etnických čistek na území bývalé Jugoslávie a v jeho aktuálním portfoliu najdete například eseje mapující prezidentskou kampaň v USA. Dosavadních třicet let jeho fotografické kariéry zahrnuje práci ve více než pětadvaceti válečných konfliktech a více než stovce zemí, spolupráci s prestižními světovými médii i publikování několika knih. Díky své účasti v porotě loňského ročníku CPP i výstavě v pražské Nikon Photo Gallery je už dobře známý i českým příznivcům fotografie.

Hledač nových cest

Na seznam nejdůležitějších světových fotožurnalistů dneška patří bezpochyby i Ed Kashi, letitý spolupracovník časopisu National Geographic a fotograf, který se soustředí především na dlouhodobé dokumentaristické projekty a eseje. V rámci těchto projektů dokumentoval například syrské uprchlíky, třeskuté soužití multikulturní komunity v Marseille, život lidí s Alzheimerovou chorobou či pro většinu světa neznámou současnost Nikaragui.

Zvláště Kashi může být i pro české fotografy příkladem neustálého hledání nových cest a způsobů prezentace dokumentaristické a novinářské fotografie v době, která je pro tyto po léta prestižní žánry aktuálně složitá. Natáčí filmy, nevyhýbá se například fotografování pomocí mobilního telefonu, pořádá workshopy a intenzivně komunikuje prostřednictvím blogu. Se svojí ženou, filmařkou a producentkou Julií Winokurovou, založil společnost Talking Eyes, která produkuje fotografické a filmové dokumenty a hledá alternativní cesty k jejich prezentaci v době, kdy je stále těžší publikovat je v mainstreamových médiích.

Kromě českých fotografů Petra Joska a Herberta Slavíka či maďarského fotografa Tamase Szigetiho zasedne v porotě i pedagog Filip Láb a známý český „adman“ Eda Kauba. Což je rovněž zajímavý signál o směřování soutěže. Filip Láb je mimo jiné proděkanem pro public relations a zástupce ředitele Institutu komunikačních studií a žurnalistiky na FSV UK. Jeho oborem je vizuální komunikace se zaměřením na fotografii a fotožurnalistiku či fungování fotografie v rámci nových médií.

Kreativní ředitel agentury Havas Eda Kauba je pak nositelem řady domácích i mezinárodních cen za kreativitu a rovněž účastníkem porot světových soutěží. Oba zmínění porotci tedy každý po svém ovlivňují současnou podobu a úroveň vizuální komunikace ve zpravodajských i reklamních médiích a měli by zprostředkovat dostatečné povědomí o aktuálních trendech. V každém případě bude zajímavé sledovat, jak se různorodé portfolio hodnotitelů odrazí na výběru oceněných fotografií letošního ročníku soutěže Czech Press Photo.

Richard Guryča je novinář a fotograf. Píše o životním stylu, bydlení, kultuře a komunikaci. Pracoval mimo jiné v deníku Dnes, v České televizi či v časopise 100+1 zahraničních zajímavostí. Se Strategií spolupracuje od roku 2014.

Chcete něco dodat? Souhlasíte, nebo jste proti? Reagujte prostřednictvím facebookových komentářů, které můžete psát přímo zde pod článkem.