Digimedia 2013: Televize zůstane hlavním diváckým médiem

Petr Dvořák

Petr Dvořák Zdroj: profimedia.cz

Televize zůstane i do budoucna hlavním diváckým médiem. Internet ji nemůže zcela nahradit, protože na to nemá vytvořený obchodní model. Na konferenci Digimedia 2013 to řekl generální ředitel České televize Petr Dvořák. Hlavní roli televize vnímá i šéf Primy Martin Konrád, který zároveň upozornil na rostoucí význam české původní tvorby.

Mezi argumenty pro televizi jako hlavního diváckého média podle Dvořáka lze uvést to, že se doba jejího sledování stále prodlužuje. Naopak proti dominantnímu prosazení nových médií zatím působí chybějící zdroje a úspěšný obchodní model. „Věřím, že televize do budoucna fungovat bude,“ řekl Dvořák.

Podle šéfa Primy Konráda on-line podnikání zaznamenává stále větší úspěch a televizi pomáhá mimo jiné přivádět mladší diváky zpět k obrazovkám. Konrád dodal, že do budoucna by se Prima chtěla více podílet na podpoře českých filmů, tuzemský trh nicméně nyní trpí nedostatkem kvalitních scenáristů, režisérů a dramaturgů.

Čeští tvůrci podle filmového kritika a producenta České televize Tomáše Baldýnského stále čekají na podporu od státu, konkrétně kvůli chybějícím financím ve fondu na podporu kinematografie, kam mají dorazit peníze soukromých televizí. K tomu je zavázal zákon o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, který loni prosadili poslanci navzdory vetu prezidenta. Šéf Primy Konrád potvrdil, že peníze pošlou, je to podle něj pouze administrativní záležitost.