Dvořák bude řídit Český aeroholding. Spustil lavinu dalších změn

Miroslav Dvořák

Miroslav Dvořák Zdroj: E15 Eduard Erben

Generálním ředitelem Českého aeroholdingu, který bude zastřešovat dceřiné společnosti Letiště Praha, České aerolinie, Holidays Czech Airlines, Czech Airlines Technics, Czech Airlines Handling a CSA Services, bude od 1. listopadu Miroslav Dvořák. Ten ke stejnému datu rezignuje na své dosavadní funkce generálního ředitele Letiště Praha a prezidenta Českých aerolinií (ČSA). Novým šéfem Letiště Praha bude Jiří Pos, na prezidenstském postu v ČSA Dvořáka vystřídá Philippe Moreels.

„Mou rolí v nové funkci mateřské společnosti Český aeroholding bude především koordinovat, finančně řídit a realizovat synergie uvnitř celé skupiny,“ říká Dvořák, který je předsedsedou představenstva aeroholdingu už od března. Od listopadu zároveň Dvořák vystřídá ve funkci předsedy dozorčí rady Českých aerolinií Michala Mejstříka.

V letech 2007 – 2011 byl Dvořák generálním ředitelem a od roku 2008 do letošního roku i předsedou představenstva Letiště Praha. Vedle toho zastával v letech 2009 až 2011 funkce prezidenta a předsedy představenstva Českých aerolinií. Předtím působil v Československé obchodní bance, kde pracoval od roku 1992 v řídících funkcích, naposledy jako vrchní ředitel Private Banking.

Dvořák si do Českého aeroholdingu přivádí i svůj manažerský tým.

Petr Vlasák bude vrchním ředitelem pro finance a řízení lidských zdrojů (1. místopředseda představenstva Českého aeroholdingu), Marta Guthová (členka představenstva) nastoupí do pozice vrchní ředitelky pro centrální nákup, prodej a marketing a Josef Adam (člen představenstva) se stane vrchním ředitelem pro ICT a právní záležitosti. K 1. 11. 2011 tak všichni tito tři manažeři zároveň odejdou ze svých dosavadních pozic ve společnostech Letiště Praha a České aerolinie. Petr Vlasák končí jako vrchní ředitel pro finance a korporátní služby Letiště Praha, Marta Guthová rezignuje na funkci vrchní ředitelky pro neletecký obchod, provoz a nákup Letiště Praha a Josef Adam odejde z pozice viceprezidenta pro ICT, personální a právní záležitosti Českých aerolinií.

Český Aeroholding v konečné podobě má mít sedm dceřiných společností a vlastní kapitál 30 miliard korun. Cestu k jeho vzniku otevřela vláda 19. února, když rozhodla o vložení 50 milionů korun do nově vznikající společnosti z části majetku Správy Letiště Praha. Jedním z hlavních cílů propojení Letiště Praha a ČSA jsou provozní a finanční úspory. Všechny součásti Českého Aeroholdingu budou obchodně samostatné.

První dceřinou společností začleňovanou do holdingu je Letiště Praha. V průběhu příštích čtyř až pěti měsíců se budou do něj postupně převádět dceřiné společnosti ČSA, uvedly mluvčí s tím, že samotné aerolinie přijdou na řadu jako poslední, a to zřejmě v prvním pololetí příštího roku.

Dvořákovi nástupci - Pos a Moreels

V návaznosti na personální změny v rámci Českého aeroholdingu se od 1. listopadu kompletně změní vedení také Letiště Praha. Řídit ho bude Jiří Pos, který zde působí od roku 2006, dosud měl na starosti oblasti leteckého obchodu, provozu a řízení majetku. Předtím působil dvacet let v ČSA. Nejevyšší vedení Letiště Praha budou nově tvořit ředitelé divizí Jozef Sinčák a Martin Hlava.

Jiří PosJiří Pos|Letiste PrahaJiří Pos

Pos bude mít na starosti klíčový byznys, tedy letecký obchod a dále oblast řízení a správy majetku, rozvoj produktu a marketing. Jozef Sinčák bude ředitelem divize s názvem neletecký obchod a finance a Martin Hlava bude ředitelem divize letecký provoz a bezpečnost.

Poslední jméno v personální rošádě je Philippe Moreels. Ten nahradí Dvořáka ve funkci prezidenta ČSA. Ve společnosti pracuje od listopadu 2009, nejprve byl viceprezidentem pro marketing, prodej a ekonomiku. Zároveň byl od 1. prosince 2009 do 31. března 2011 místopředsedou představenstva Českých aerolinií. Post předsedy představenstva Českých aerolinií zastává od 1. dubna 2011, zároveň působí i jako viceprezident pro ekonomiku. V únoru se stal místopředsedou představenstva akciové společnosti Český aeroholding. Před příchodem do ČSA byl členem představenstva a vrchním ředitelem ČSOB.

Philippe MoreelsPhilippe Moreels|CSAPhilippe Moreels

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.