Etiketa jako povinná výbava manažera

Lucie Pilipová

Lucie Pilipová

Dodržování pravidel etikety nebylo zejména za minulého režimu samozřejmostí. Bohužel to není pro řadu lidí samozřejmé a přirozené doposud. Každý manažer je rád pánem situace, a není proto na škodu si některá pravidla etikety osvěžit.

Etiketa za Ludvíka XIV. znamenala poučení korzující aristokracie „Nevstupujte na trávník“ za hranice étiquettes – cedulek. Stejně jako jazyk i etiketa se vyvíjela, ale v jistém smyslu stále znamená „Nevstupujte na trávník“. Pokud zůstaneme uvnitř vymezených hranic etikety a budeme sami schopni se prezentovat s respektem a ohleduplností k druhým, dáme šanci dobrému rozvoji osobních i pracovních vztahů.

Co je opravdu faux pas

Pro ty, kteří by se chtěli zdokonalit a proniknout hlouběji do tajů etikety, se na trhu nabízí řada kurzů. Dozvíte se v nich nejen o společenských pravidlech chování, jako jsou zásady zdravení, představování, podání či líbání ruky, titulování, vstupování do výtahu až po výběr a předávání darů, ale pochopíte i to, co jsou opravdová faux pas, jako například sundání si saka nebo nepovstání při příchodu dámy ke stolu.

Ozřejmíte si též pravidla diplomatického protokolu, která se opírají o pravidla etikety a jsou platná nejen v mezinárodních vztazích. Jde o situace, kdy čekáte důležitou návštěvu, plánujete významnou firemní událost, připravujete zasedací pořádek. Dámy se například dozvědí, co si mají obléci, pokud je uvedeno na pozvánce na akci – dress code: smart casual nebo black tie.

Průvodce dress code: Jak se obléknout, když na pozvánce stojí...Více zde >>>

Důležitou částí školení je i etiketa stolování. Nejde jen o to, jak správně držet vidličku a nůž a co se lžičkou, když si zamícháte kávu… Vyzkoušíte si i nenucenou společenskou konverzaci a užití plátěného ubrousku. Nechat ho ležet na stole při večeři? To by bylo opět faux pas! Osvojit si pravidla etikety a protokolu není složité. Chce to jen trochu odvahy, odbornou pomoc a příjemné prostředí, kde se budete cítit jako na dvoře Ludvíka XIV. <

Autorka lektorka a protokolistka Via Perfecta a Zámku Trnová, www.zamektrnova.cz//