Evropo, vstávej. A alou do mediálního útoku!

Iveta Křížová

Iveta Křížová Zdroj: Strategie

První zvonění budíku. A nic. Druhé zvonění, paní Evropa se trochu pohne. Co je to za rámus? Zase zamáčkne a spí dál. Až když už budík vydává takový randál, že by vzbudil i hluchého, nevrlá bruselská dáma vstane, v klidu se nasnídá a u šálku dopolední kávy pracně sepíše dohodu o dohodě budoucí.

Jenže zarputilý protivník nikdy nespí. A vyhrává pak jednu bitvu za druhou. Přitom by stačilo tak málo: prostě ráno vstát ihned po prvním zazvonění a Putin a jeho parta by to na „frontě“ měli o poznání obtížnější. Mediální válka, která vypukla před mnoha měsíci, zasáhla Evropu naprosto nepřipravenou.

Poslední unijní summit, který se odehrál v Bruselu v závěru minulého týdne, vzal konečně v potaz, že Rusko je se svou dezinformační kampaní v souvislosti s krizí na Ukrajině stabilně v ofenzivě, zatímco Evropa neustále tápe v defenzivě. Aby ne. Vždyť ruská média se zmobilizovala již před několika měsíci.

Cíl mají Rusové jasný: šířit lži či alespoň polopravdy o dekadentním Západu a vytvořit zmatek. Terčem už nejsou jen Rusové v Rusku, ale hlavně ruské minority v sousedních státech, i v některých členských zemích EU. Hluché k ruské propagandě nejsou ani některé evropské politické figury, české bohužel nevyjímaje.

Ruská ofenziva

Podle pamětníků dosahuje ruská agitace až studenoválečných rozměrů. To už ruší paní Evropě klidné spaní a začíná se také mobilizovat. O takové informační vřavě se jí patně nezdálo. Do června chce proto vymyslet, jak podpořit ruskojazyčná svobodná média a jak obhájit své hodnoty. Vytvořit novou ruskojazyčnou televizi? Oprášit staré známé vysílání Svobodné Evropy či Deutsche Welle? Zaplavit internet, sociální sítě a jiná nová média pravduhlásajícími zprávami Made in Europe?

Nesnadný úkol dostala na bedra šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová, která má vypracovat typicky unijní akční plán a zaměstnat na to pár píáristů a komunikačních expertů. Třeba by si mohla najmout právě ty z americké PR agentury Ketchum, kteří od roku 2006 pomáhali Kremlu vylepšit obraz země v očích světové veřejnosti. Nemají teď ale do čeho píchnout, protože po nařízení Washingtonu museli dát Putinovi sbohem. Přeci se nehodí, aby v době, kdy neskrývaně roste napětí mezi Ruskem a Západem, radili Rusům vesele dál. Tak co kdyby si je teď najal Brusel? To by se mohlo hodit. Ale možná podepsali s Moskvou konkurenční doložku…

Sbohem, Euronews

Moc es v rukávu každopádně osmadvacítka nemá. Anebo, a to by bylo to lepší vysvětlení, je ani nechce zveřejňovat, aby si nevystřílela před Putinem svou munici. Ten jde naopak tvrdě na bránu. A nemá nouzi ani o husarské kousky.Když například unijní špičky minulý týden jednaly za bruselskými zdmi, až se jim z hlav kouřilo, Ukrajina přišla o vysílání proevropské televizní stanice Euronews. Vysílací práva si totiž zakoupil fanda Kremlu a licenci zrušil. Jednoduše. Bez akčních plánů.

A co na to paní Evropa? Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, který se o tom dozvěděl až od novinářů na tiskové konferenci, zalitoval a nezapomněl zdůraznit, že on sám je velkým fanouškem Euronews. Celou noc sleduje evropské zprávy ve svém bruselském hotelu, kde prý moc jiných kanálů nemá. Nevadí. Až se, pane prezidente, někdy vydáte na Ukrajinu, můžete se v hotelu kochat širokou nabídkou proruských mnohojazyčných kanálů. Třeba se o Evropě dozvíte něco nového. Z jiného úhlu pohledu.

Iveta Křížová pracuje jako novinářka od roku 2002. Působila v zahraničních redakcích deníků Dnes, Práva a serveru Novinky.cz, zabývala se především problematikou EU. Evropské projekty řešila i v PR agentuře Interel. Do Strategie nastoupila v roce 2007, po mateřské dovolené se do ní vrátila v roce 2014.

Chcete něco dodat? Souhlasíte, nebo jste proti? Reagujte prostřednictvím facebookových komentářů, které můžete psát přímo zde pod článkem.