Google bojuje s lichvou i lživými zprávami, zablokoval dvojnásobný počet „škodlivých reklam“

Google

Google Zdroj: reuters

Vyhledávač Google loni zablokoval 1,7 miliardy nevhodných reklam, jde o dvojnásobek počtu z roku 2015. Podle odborného portálu AdAge tím firma přišla o inzertní příjmy v řádu milionů dolarů. Jejich celková roční výše ovšem převyšuje 60 miliard dolarů.

Příkladem škodlivého druhu inzerce jsou nabídky mikropůjček s roční procentní sazbou přes 36 procent. Firma stáhla na pět milionů z nich. Poskytovatelé těchto úvěrů se však snaží problémům formálně vyhnout tím, že jejich sazbu stanoví na 35,99 procenta.

Alphabetu, majiteli Googlu, ovšem neméně „vadí“ propagace škodlivého softwaru či nelegálních hazardních her, těchto reklam zablokoval celkem přes 130 milionů. V závěru roku navíc úplně stáhl svůj inzertní systém z několika stovek webů, které publikovaly vylhané zprávy s cílem vydělat na jejich virálním šíření.

„Otevřený  a svobodný web je životně důležitý pro uživatele a firmy z celého světa, reklamy pak hrají v online světě klíčovou roli v zajištění přístupu ke kvalitním a přesným informacím. Škodlivá inzerce však může znehodnotit zážitek z jeho prohlížení úplně všem,“ uvedl Google.