Jak si opatřujete hudební nahrávky? - výzkum STEM/MARK

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock.com

Naše otázky tentokrát zamířily do oblasti hudebního průmyslu. Časy se mění a nákup CD v kamenném obchodě už dávno není nejčastější cestou, jak se dostat ke svým oblíbeným hudebním interpretům.

V našem pravidelném internetovém dotazování jsme tedy zjišťovali, jakým způsobem si hudební nosiče lidé pořizují. Z výsledků vyplynulo, že 61 % lidí si hudbu stahuje z internetu. Nepřekvapí, že významně častěji se jedná o mladé do 30 let. Třetina, častěji ženy, dostává nahrávky od přátel nebo rodiny. Nákup CD přes internet nebo v kamenných obchodech shodně uvedla zhruba čtvrtina dotázaných. Přímo na koncertech pak nakupuje 8 % oslovených, častěji lidé do 30 let.

Pokud se zaměříme na nejčastější kanály, jednoznačně u oslovených vede stahování z internetu (51 %). Nákup CD přes internet o něco více než ostatní uváděli lidé ve věku 30-44 let. Ti nejstarší (45-59 let) více nakupují v kamenných pobočkách nebo nahrávky dostávají od rodiny. V souvislosti se stahováním hudby přes internet nás také zajímalo, nakolik lidé získávají nahrávky legálně. K nelegálnímu stahování se otevřeně přiznalo 16 % těch, kteří stahují z internetu. Zhruba čtvrtina tvrdí, že stahuje legálně i nelegálně - „tak napůl“. Zbývajících 60 % těch, kteří si muziku stahují, tak činí „spíše“ (18 %) nebo „většinou“ (42 %) legálně, nebo to alespoň deklarují.

STEM/MARK: Jak si opatřujete hudební nahrávky?STEM/MARK: Jak si opatřujete hudební nahrávky? | STEM/MARK