Japonská SoftBank jedná o koupi filmového studia DreamWorks

Shrek, jeden z nejúspěšnějších snímků od Dreamworks

Shrek, jeden z nejúspěšnějších snímků od Dreamworks Zdroj: Dreamworks

Proslulé studio DreamWorks Animation, které stojí za filmy jako Shrek nebo Madagaskar, možná brzy změní majitele. O koupi společnosti prý jedná japonská SoftBank. Podle informací Holywood Reporteru Japonci oceňují DreamWorks Animation na 3,4 miliardy dolarů.

SoftBank nabídla za akcii DreamWorks 32 dolarů. Součásná cenných papírů je přitom 23 dolarů za kus. Mluvčí SoftBank nechtěl jednání s DreamWorks nijak komentovat. Zástupce DreamWorks se nepodařilo kontaktovat, uvedla agentura Reuters.

Japonská SoftBank je známá investicemi do různých odvětví. Nemalé podíly má například v americkém mobilním operátorovi Sprint, internetovém portálu Yahoo Japan nebo výrobci online her GungHo Online Entertainment. SoftBank patří také mezi významné akcionáře čínské internetové společnosti Alibaba, kde vlastní podíl ve výši 32 procent.

Převzetím společnosti DreamWorks by ze SoftBank učinilo druhý japonský technologický podnik, který převezme studia z Hollywoodu. Tím prvním je společnost Sony, která v roce 1989 převzala studia Columbia Pictures.

DreamWorks z kalifornského Glendale hlásí za letošní rok propad akcií o 37 procent po té, co ve dvou čtvrtletích po sobě vykázala ztrátu. Ta byla způsobena slabým výsledkem druhého pokračování filmu Jak vycvičit draka a také obavami investorů ohledně výrobních nákladů firmy.

DreamWorks Animation vznikla odtržením od DreamWorks Studios v roce 2004. Nyní společnosti šéfuje Jeffrey Katzenberg. Původně DreamWorks vznikla původně v roce 1994 (viz tabulka).

DreamWorks
DreamWorks SKG je celý název firmy, kterou založili hudební producent David Geffen, (mj. Aerosmith, Cher, Guns N' Roses), dále bývalý Disneyův manažer Jeffrey Katzenberg a Steven Spielberg v roce 1994.
Nová firma s těžištěm v oblasti animovaného filmu hodlala lovit v někdejším Disneyově hájemství a to se jí také podařilo prostřednictvím filmů jako Princ egyptský (1998), Slepičí úlet (2000) a Shrek (2001). DreamWorks Animation se oddělila v roce 2004.
Na firemním logu je vyobrazen chlapec jedoucí na půlměsíci, odkud vhazuje udici do rybníka.
Vybrané animované filmy DreamWorks:

Shrek
Příběh žraloka
Madagaskar
Za plotem
Pan Včelka
Spláchnutej
Kung Fu Panda

Jan Bradáč: Expanze multikin Cinestar nezamrzla